Liderul populist de stanga Podemos, Pablo Iglesias, este acuzat ca ar fi primit bani proveniti din Iran si din Venezuela in calitate de prezentator al emisiunii Fort Apache la o televiziune finantata de iranieni, Hispan TV, potrivit unui ziar online, El confidencial.com, si ziarului conservator ABC, citate de AFP.

El Confidencial afirma ca anchetatorii dispun de informatii ale DEA - agentia americana antidrog - privind "un acord intre Iran si Venezuela pentru finantarea Podemos", informatii furnizate de un fost inalt oficial guvernamental venezulan.

Politia se intereseaza de veniturile societatii de productie 360 Global Media, insarcinata cu productia Hispan TV. ABC afirma ca a primit intre 2012 si 2015 finantari iraniene de 9,3 milioane de euro, printr montaj complex de societati "pentru a ocoli embargoul impus Iranului".

De la Global Media ar fi fost facute plati spre un cont bancar al lui Pablo Iglesias in valoare totala de 93.000 de euro intre 2013 si 2015, sustine ABC.

Politia incearca sa afle acum daca aceste fonduri au fost folosite pentru a finanta ilegal Podemos, arata ABC. Infractiunea de finantare ilegala a partidelor nu exista in Spania inainte de jumatatea anului 2015.

Un purtator de cuvant al politiei a spus ca "nu confirma, nici nu infirma" declaratiile.

Pablo Iglesias a afirmat ca este la dispozitia anchetatorilor, asigurand ca "buzunarele sale sunt transparente".

Informatiile sunt difuzate in conditiile in care seful guvernului spaniol Mariano Rajoy incearca sa formeze un nou guvern, dupa ce a castigat alegerile din decembrie, cu 28,7% din voturi, dar fara a avea majoritate.

In caz de esec, Partidul Socialist, al doilea, cu 22% din voturi, ar putea incerca o alianta la guvernare cu Podemos, care ar fi stanjenit de o astfel de ancheta.