Presedintele american Barack Obama i-a cerut, vineri, lui Recep Erdogan sa ia toate masurile la indemana pentru a tempera tensiunile cu Bagdadul, in special prin retragerea trupelor turce desfasurate fara autorizatie in nordul Irakului, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Obama a insistat asupra necesitatii ca Turcia sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Irakului. Totodata, presedintele american a amintit de contributia importanta a Turciei la lupta internationala impotriva jihadistilor Statului Islamic.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU s-au intalnit, vineri, pentru a discuta cererea ministrului de externe irakian ca ONU sa adopte o rezolutie prin care sa oblige Turcia sa-si retraga trupele de pe teritoriul Irakului in mod imediat.

In cadrul intalnirii, Turcia a acuzat Bagdadul ca ar submina lupta coalitiei internationale impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, dupa ce Irakul s-a plans la Consiliul de Securitate al ONU ca trupele turce au fost desfasurate pe teritoriul sau, fara aprobarea guvernului central.

Turcia a trimis in Irak in urma cu aproape doua saptamani un contingent de 150 pana la 300 de soldati si vreo 20 de vehicule blindate in tabara de la Bashiqa, in nordul tarii. Oficiali turci si irakieni au anuntat luni retragerea partiala a acestor militari.