Consiliul de Securitate al ONU a semnat, vineri, o rezolutie prin care isi arata sustinerea pentru instaurarea unui proces de pace in Siria, cu ajutorul coalitiie internationale. Acesta este un prim semn al coeziunii intre marile puterii in privinta unei solutii pentru criza siriana, relateaza Reuters.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

Adoptarea acestei rezolutii semnaleaza un acord intre cele cinci mari puteri cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate ONU. Astfel, China, Franta, SUA, Rusia si Marea Britanie au convenit ca este nevoie ca coalitia internationala sa sustina un drum spre pace pentru rezolvarea crizei siriene. Haosul din regiune a dus la actuala criza a refugiatilor cu care se confrunta Europa, dar a permis si dezvoltarea organizatiei terosiste Stat Islamic, care a terorizat Occidentul cu actele sale de barbarie.

Pana acum, conflictul sirian, in care sunt antrenati militarii loiali lui Bashar al-Assad, rebelii moderati, teroristii Statului Islamic, dar si avioanele de lupta ale coalitiei internationale, a dus la moartea a peste 250.000 de oameni, dar si la un exil major din zona.

Principalul val de refugiati s-a indreptat spre tarile vest europene, care nu pot face fata unui numar atat de mare de azilanti. Multi au ramas insa in Grecia, pentru ca nu si-au permis sa-si continuie drumul costisitor in continent. Alte doua milioane de refugiati sunt in grija statului turc.