Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat, marti seara, o masura care permite autoritatilor sa-i verifice mai amanuntit pe cetatenii din cele 38 de state ale lumii care pot intra pe teritoriul Statelor Unite fara viza. Scopul este impiedicarea eventualilor jihadisti cu pasaport european sa calatoresca liber SUA, scrie AFP.

Legislatia privind programul Visa Waiver vine ca raspuns la atacurile teroriste din Paris si San Bernardino, din statul american California.

Concret. legea adoptata acum le cere cetatenilor din programul Visa Waiver, care include 38 de tari ai caror cetateni pot intra fara visa in SUA, sa obtina totusi o viza de calatorie pentru Statele Unite daca au fost in Siria, Irak, Iran sau Sudan in ultimii cinci ani. Masura vizeaza de asemenea si persoanele cu dubla cetatenie, cum ar fi franco-iraniana, chiar daca nu au fost niciodata in Iran.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 407 de voturi "pentru" si 19 "contra" si trebuie sa treaca inca de Senat, la o data care urmeaza sa fie stabilita.

Legea le cere de asemenea tarilor programul Visa Waiver sa faca schimb de informatii cu autoritatile americane in legatura cu suspectii de terorism.

Programul Visa Waiver, lansat in 1986, cuprinde 38 de tari, intre care si statele Uniunii Europene, cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului, Poloniei si a Romaniei.

Anual, prin acest program 20 de milioane de persoane intra in SUA si pot ramane pe teritoriul american timp de 90 de zile.