Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni Ankara ca a doborat saptamana trecuta un bombardier rusesc aproape de frontiera siriana pentru a proteja traficul de petrol al organizatiei Statul Islamic (SI), informeaza Reuters si AFP.

"Avem toate motivele sa credem ca decizia de a dobori avionul nostru a fost dictata de dorinta de a proteja aceste cai pentru transportul petrolului spre teritoriul turc", a declarat Putin intr-o conferinta de presa pe marginea COP21 la Paris.

Putin a explicat, pe marginea conferintei internationale asupra climatului din capitala franceza, ca Rusia a primit informatii aratand ca petrolul SI este transportat prin Turcia, subliniind ca doborarea avionului este o "mare greseala", citeaza Agerpres.

Presedintele rus Vladimir Putin a refuzat, luni, sa se intalneasca cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, la summit-ul pe teme climatice de la Paris, in ciuda insistentelor presedintelui Turciei, tara vizata de o serie de masuri de retorsiune economica impuse de Moscova, dupa doborarea unui bombardier rus de catre aviatia militara turca, marti, la frontiera siriana, relateaza AFP.

Ankara a refuzat sa prezinte scuze Rusiei dupa dobotrarea avionului, sustinand ca avea dreptul legitim sa isi protejeze spatiul aerian.

Conferinta ONU pe teme climatice (COP21) a inceput luni la Paris, 150 de lideri din intreaga lume incercand sa ajunga, pana pe 11 decembrie, la un acord major in privinta stoparii incalzirii globale. Statele Unite, Franta si alte 18 tari s-au angajat sa isi dubleze investitiile in asa-numita "energie curata", a anuntat Casa Alba, inaintea deschiderii summit-ului de la Paris. Conferinta a fost precedata de manifestatii in marile orase ale lumii, menite sa puna presiune pe liderii mondiali sa se uneasca in lupta impotriva incalzirii globale. La Paris au avut loc duminica ciocniri violente intre activisti de mediu si fortele de ordine, in urma carora 208 manifestanti au fost arestati.