Premierul francez Manuel Valls cere ca Europa sa inceteze sa mai primeasca refiguati, din cauza amenintarii jihadiste, intr-un interviu publicat miercuri in presa germana, care vede in aceste afirmatii o contestare a politicii promovate de Angela Merkel, scrie AFP.

Manuel VallsFoto: Agerpres

"Nu putem sa primim si mai multi refugiati in Europa, nu e posibil", a spus Valls, citat in Suddeutsche Zeitung, unul dintre ziarele externe care au participat la aceasta discutie cu premierul franeze, prezentata drept informala de anturajul sau.

Declaratiile intervin inaintea intalnirii de miercuri dupa-amiaza de la Paris dintre cancelarul german Angela Merkel, varful de lance in politica primirii de refugiati in Europa, si presedintele francez Francois Hollande, pentru a discuta de cooperarea in lupta impotriva terorismului, dupa atentatele de la Paris.

Valls "s-a abtinut sa critice direct cancelarul", potrivit acestui cotidian, care apreciaza ca "Germania a luat o decizie onorabila" prin deschiderea portilor pentru refugiati, dar a subliniat ca "nu Franta este cea care a spus 'Veniti!'"..

Potrivit lui Suddeutsche Zeitung, mesajul lui Valls este ca Europa sa "stopeze imediat primirea de refugiat din Orientul Apropiat".

Premierul si-a explicat fermitatea prin faptul ca anchetatorii cred ca doi dintre atacatorii din 13 noiembrie din Paris au profitat de fluxul de migranti pentru a traversa Europa cu destinatia Franta.

Potrivit premierului, controlul granitelor externe va decide viitorul UE: "Daca nu il facem, atunci oamenii vor spune: ajunge cu Europa!".

Pentru marele cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung, fara indoiala, Germania si Angela Merkel sunt vizate de aceste afirmatii.

"Critica la directia cancelarului: seful guvernului Manuel Valls spune ca Europa nu mai poate primi refugiati", constata ziarul.