Jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, prezumtivul creier al atentelor din Paris, a fost ucis in urma asaltului politiei din Saint-Denis, anunta justitia franceza, citata de AFP.

Abdelhamid AbaoudFoto: Captura YouTube

"Abdelhamid Abaaoud a fost identificat formal, dupa compararea amprentelor, ca fiind ucis in cursul asaltului (...) Este vorba despre cadavrele descoperite in imobil", a declarat procurorul Parisului, Francois Molins, insarcinat cu ancheta atentatelor de vineri, 13 noiembrie, in care si-au pierdut viata 129 de oameni si peste 350 au fost raniti.

Premierul Manuel Valls a salutat imediat acest anunt. "Abaaoud, creierul atentatelor - unul dintre creiere, deoarece trebuie sa fim foarte prudenti si stim amenintarile - se afla printre morti", a declarat seful guvernului, in fata deputatilor.

Mic infractor bruxellez care s-a radicalizat la islamism, Abaaoud, 28 de ani, a plecat sa lupte in Siria in 2013, unde a devenit una dintre imaginile propagandei francofone ale gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) sub numele Abou Omar al-Baljiki ("Belgianul", in araba).

A revenit in Europa in 2014, inseland vigilenta serviciilor secrete, pentru a pregati atentate care au fost insa dejucate.

Miercuri, Francois Molins l-a prezentat drept "instigatorul" prezumtiv a "numeroase proiecte de atenate in Europa, in contul organizatiei teroriste Statul Islamic".

Dupa identificarea lui Abaaoud, anchetatorii incearca acum sa stabileasca identitatea unei a doua persoane moarte in apartamentul din Saint-Denis. Politistii cred ca e vorba de femeia care s-a detonat.