Guvernul lui Alexis Tsipras se confrunta, joi, cu prima greva generala de la preluarea puterii, in ianuarie anul acesta. Recent reconfirmat in functia de premier, dupa alegerile parlamentare anticipate de la sfarsitul lunii septembrie, Alexis Tsipras se confrunta cu o greva generala declansata de sindicatele din sectorul public, care paralizeaza pentru o zi administratia si transportul public din Grecia. Spitalele asigura doar servicii de urgenta, iar numeroase scoli si banci sunt inchise, scrie The Guardian.

Criza din GreciaFoto: Agerpres/Xinhua

Ora 13:40 Proteste violente au izbucnit joi dupa pranz la Atena. Manifestantii din centrul capitalei Greciei au aruncat cu sticle incendiare. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, scrie The Guardian.

Sindicatele au declansat greva generala in semn de nemultumire fata de masurile de austeritate cerute de creditorii externi ai tarii. Guvernul Tsipras s-a angajat sa aplice aceste masuri, iar Parlamentul de la Atena a adoptat pachetul de reforme pe 16 octombrie.

Masurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sunt necesare pentru ca Atena sa poata primi o transa de credit in valoare de 2 miliarde de euro.

Masurile au fost incluse in bugetul pentru anul 2016 si adoptate de Parlamentul grec in urma cu aproape o luna, dupa mai multe zile de dezbateri. Ele cuprind, printre altele, introducerea de noi taxe, cresterea varstei de pensionare si pedepse mai dure pentru cei vinovati de evaziune fiscala.

In favoarea noului buget au votat parlamentarii din coalitia formata din Syriza (partidul lui Alexis Tsipras, recent castigator al alegerilor parlamengare anticipate ) si Grecii Independenti (ANEL, formatiune condusa de Panos Kammenos).

Intreaga opozitie, de la comunisti la partidul de extrema-dreapta "Zori Aurii", a votat contra noii legi in ansamblul sau, chiar daca unii parlamentari s-au pronuntat in favoarea anumitor articole.

Adoptarea acestor masuri de austeritate reprezinta primul test pentru guvernul Tsipras dupa votul de reconfirmare la putere obtinut in luna septembrie.

Partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras, a castigat alegerile anticipate din septembrie promitand ca va aplica masurile de austeritate cerute de partenerii externi in schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditorii internationali. Campania electorala a aratat complet diferit de cea dinaintea alegerilor din ianuarie anul acesta, castigate tot de Tsipras, insa in urma promisiunilor ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.