Uniunea Europeana trebuie sa dea dovada de "solidaritate" in fata fluxurilor fara precedent din acest an si sa refuze ideea unei "inchideri" a granitelor, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, inaintea summitului european dedicat acestui subiect, scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

UE trebuie de asemenea sa ajute Turcia sa supravegheze mai bine frontierele sale deoarece spatiul maritim dintre Turcia si Grecia este in prezent in "mainile calauzelor", a spus Merkel.

In fata crizei migratorii, "este nevoie de o Europa a solidaritatii, orice alta optiune este condamnata esecului", a continuat Merkel, in fata camerei deputatilor din Berlin, in conditiile in care tarile Europei de Est, in special, prin care migrantii tranziteaza spre Europa din Balcani, si-au inasprit controalele in ultimele saptamani.

"O inchidere (a granitelor Europei) este o iluzie in secolul XXI, care este cel ai internetului", a sustinut cancelarul german, ca raspuns la criticile din ce in ce mai virulente la politica Germaniei de deschidere, insotita de o mini-rebeliune in familia sa politica.

Peste 710.000 migranti au intrat in UE in perioada 1 ianuarie 30 septembrie, potrivit cifrelor publicate marti de agentia de supraveghere a frontierelor Frontex. Doar Germania asteapta pana la un milion de migranti in acest an.

Desi a subliniat necesitatea sustinerii Turciei, Angela Merkel a subliniat ca tara sa nu va accepta concesii, in conditiile in care Ankara doreste o liberalizare a conditiilor de intrare in UE pentru cetatenii turci.