Centrele de primire si inregistrare a migrantilor din Italia si Grecia vor functiona "de acum pana la sfarsitul lunii noiembrie", a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la Bruxelles, in noaptea de miercuri spre joi, conform AFP.

"Am ajuns la un acord prin care centrele de primire si inregistrare a refugiatilor sa functioneze pana la sfarsitul lunii noiembrie", a declarat Tusk la sfarsitul summitului extraordinal al sefilor de stat si de guvern, dedicat crizei migratiei din Uniunea Europeana.

Aceste centre instalate in tarile din prima linie a afluxului de solicitanti de azil trebuie sa identifice, sa inregistreze si sa amprenteze migrantii, cu asistenta logistica de la agentiile Uniunii Europene.

Din aceste locuri vor fi mutati refugiatii catre celelalte state membre ale UE. Tot de aici vor fi returnati in tara de origine imigrantii ilegali, fara a beneficia de protectie internationala.

Cele 28 de state membre ale UE au convenit sa mobilizeze cel putin un miliard de euro suplimentar pentru organizatiile care ajuta refugiatii in tarile vecine Siriei, a mai anuntat Donald Tusk.

Presedintele francez Francois Hollande a declarat, la sfarsitul summitului de la Bruxelles, ca Franta va cheltui in doi ani 100 de milioane de euro pentru asisitenta si hrana refugiatilor.