Parteneriatul in domeniul gazelor dintre Rusia si Turcia ramane de actualitate in ciuda "dificultatilor", a declarat miercuri Kremlinul, in timp ce Ankara a anuntat inghetarea negocierilor cu Moscova asupra proiectului de gazoduct Turkstream, informeaza AFP si Agerpres.

In timpul unei intalniri la Moscova, presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan au stabilit ca "lucrarile continua" in legatura cu parteneriatul celor doua tari in sectorul gazelor naturale, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este o lucrare complexa ce implica dificultati, dar totul este pe drumul cel bun", a asigurat el, adaugand ca cei doi sefi de stat ar trebui sa se intalneasca "o data sau de doua ori pana la sfarsitul anului pentru a-si sincroniza abordarile" privind parteneriatul ruso-turc in domeniul gazelor.

"Turcia ramane un partener foarte important pentru noi", a adaugat el.

Aceasta declaratie intervine in timp ce Ankara a anuntat in septembrie ca discutiile purtate de mai multe luni cu Moscova au fost "inghetate" asupra ambitiosului proiect de gazoduct denumit Turkstream.

Un impas din cauza unei "lipse de incredere reciproca", a explicat un responsabil al Ministerului turc al Energiei, Sefa Sadik Aytekin.

Gazoductul Turkstream, a carui punere in functiune era initial programata pentru sfarsitul anului 2016, ar trebui sa inlocuiasca proiectul abandonat South Stream si sa permita Rusiei sa livreze gaz UE ocolind Ucraina, aminteste France Presse.

Cu Turkstream, Gazprom prevede cresterea capacitatii sale la 63 miliarde de metri cubi pentru a alimenta piata europeana, in timp ce grupul rus nu vrea sa semneze un nou contract de tranzit cu Ucraina.