Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit miercuri, intr-un discurs in fata Parlamentului European, despre "cote obligatorii" si a cerut statelor membre ale Uniunii Europene un acord "saptamana viitoare" pentru a putea incepe repartizarea a 160 de mii de refugiati sositi in Grecia, Italia si Ungaria. Juncker vrea ca o decizie privind noul sistem de cote de refugiati sa fie luata pe 14 septembrie, in cadrul reuniunii ministrilor de Interne din tarile UE. El a anuntat ca programul initial de repartizare a 40 de mii de refugiati in statele membre UE va fi extins la 160 de mii de refugiati. "Acest lucru este necesar sa fie facut in mod obligatoriu", a completat presedintele CE. Jean-Claude Juncker a lansat si un apel catre europeni sa nu faca o distinctie intre refugiati "in functie de religie sau convingerile lor".

Jean Claude JunckerFoto: Hotnews

"Fara retorici, fara discursuri, este timpul actiunii", a indemnat presedintele Comisiei Europene. Uniunea Europeana "nu se afla acolo unde trebuie" si "Exista o lipsa de Europa in Europa si o lipsa de uniune, iar acest lucru trebuie sa se schimbe", a afirmat miercuri Jean-Claude Juncker, in discursul tinut in fata Parlamentului European.

Jean-Claude Juncker a subliniat ca in Europa si apropie iarna, adaugand: "Oare chiar vrem ca oamenii sa doarma in gara din Budapesta sau in corturi pe (insula greaca) Kos?"

"Ma pronunt ferm ca solicitantii de azil sa munceasca in timp ce le sunt procesate solicitarile. Munca inseamna demnitate", a mai spus presedintele CE.