Fostul ministru elen de finante Yanis Varoufakis a declarat joi nu va participa la alegerile "triste" de luna viitoare din Grecia si ca se va concentra in schimb pe crearea unei noi miscari pentru "restabilirea democratiei" in Europa, relateaza Agerpres.

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

Varoufakis a fost demis luna trecuta din postul de ministru de finante din cauza tensiunilor cu omologii sai din zona euro determinate de stilul sau combativ si dezbinator, un stil ca impiedica eforturile Greciei de a-si asigura un nou imprumut din partea creditorilor.

De atunci, fostul star politic a atacat constant programul de ajutor pe care premierul Alexis Tsipras l-a semnat ulterior si politicile de austeritate prevazute de acesta, revoltandu-se in parlament impotriva fostului sau sef.

"Nu voi participa la aceste alegeri triste", a declarat Varoufakis pentru Reuters prin telefon, ca raspuns la o intrebare despre scrutinul anticipat ce va avea loc cel mai probabil la 20 septembrie.

Partidul Syriza al lui Tsipras, care spera sa revina la putere cu un mandat consolidat, a precizat oricum ca nu le va permite lui Varoufakis si altor alesi care au votat impotriva planului de salvare sa candideze din nou pentru parlament ca reprezentanti ai formatiunii.

Tsipras l-a atacat din nou pe Varoufakis, declarand miercuri pentru Alpha TV ca si-a dat seama in iunie ca, in cel mai important moment al negocierilor Greciei cu creditorii internationali - FMI si UE -, fostul sau ministru de finante "vorbea, dar nimeni nu ii acorda atentie".

"Erau deconectati, nu mai ascultau ce spunea el", a afirmat Tsipras, adaugand ca Varoufakis "nu spunea nimic rau, dar isi pierduse credibilitatea printre interlocutorii sai".

In schimb, intr-o declaratie pentru postul de radio ABC din Australia, Varoufakis l-a comparat pe Tsipras cu personajul mitic Sisif, pentru ca "impinge aceeasi piatra a austeritatii pana in varf", impotriva legilor economiei si principiilor etice.

El a respins deja speculatiile ca se va alatura partidului de extrema stanga Uniunea Populara care s-a desprins de Syriza saptamana trecuta, declarand pentru ABC ca are o "mare simpatie" pentru ei, dar ca exista diferente fundamentale, iar pozitia lor ar fi una "izolationista".

In schimb, Varoufakis a declarat pentru Reuters ca vrea sa creeze o retea europeana menita a restaura democratia, miscare ce ar putea deveni eventual un partid, la acest moment fiind doar o idee pentru care a vazut ca are sprijin.

"In loc sa existe partide nationale care sa conduca la nivel national, va fi o retea europeana activa la nivel national. Nu se va intampla imediat. Este ceva ce creste incet, ce prinde treptat radacini in Europa", a adaugat el.