Cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat duminica atacurile asupra unor centre pentru refugiati din Germania si a avertizat ca problema azilului ar putea deveni o provocare mai mare pentru Uniunea Europana decat criza financiara greaca, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Nu este demn de tara noastra", a declarat Merkel, dupa ce a fost intrebata despre cele peste 200 de cazuri de incendiere a unor centre pentru solicitanti de azil din Germania, inregistrate anuul acesta, in conditiile in care tara se confrunta cu un numar record de refugiati.

Merkel a avertizat ca valurile de refugiati vor "preocupa Europa mult mai mult decat problema Greciei si a stabilitatii zonei euro".

Cancelarul a mai spus ca acest subiect reprezinta o provocare deosebita pentru Germania, unde unii oficiali au afirmat ca numarul solicitantilor de azil ar putea ajunge la 600.000 anul acesta.

Ea a cerut Uniunii Europene sa intocmeasca o lista cu tari de origine sigure, in care cetatenii nu se confrunta cu riscul violentelor sau persecutiilor.

Aproximativ o jumatate dintre cele 300.000 de cereri de azil inregistrate in Germania incepand din ianuarie provin de la cetateni din tari europene ca Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Berlinul cauta modalitati de a evita cererile din aceste tari, pentru a putea ajuta oamenii din zone de criza ca Siria, Irak si Afganistan.