Pentru prima data, pesedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat, in Marele Palat al Kremlinului, o receptie pentru sefii misiunilor diplomatice acreditate la Moscova. Au raspuns invitatiei circa 200 de diplomati, inclusiv reprezentantii mai multor organizatii internationale.

In scurtul sau discurs de intampinare, Putin a asigurat ca politica Rusiei de dezvoltare democratica nu are alternativa si ca statul este interesat ca viitoarele alegeri sa fie cinstite si deschide, pentru ca de asta depind „stabilitatea sociala si politica, precum si ritmurile evolutiei economice a tarii”. „Cursul nostru politic este bine determinat si nu va suferi modificari”, a subliniat Putin, adaugand imediat ca „Rusia nu va permite corectarea din afara a dezvoltarii ei”.

Intrand in detalii, el a spus ca pentru Rusia, fostul spatiu sovietic, actualul CSI, „nu reprezinta o tabla de sah unde se deruleaza jocuri geopolitice”, colaborea recipro-avantajoasa fiind o prioritate pentru Moscova in acest perimetru.

In privinta problemelor globale si a conflictelor regionale, Putin este convins ca folosirea fortei in reglementarea situatiei constituie o formula contraproductiva si inadmisibila, iar „misiunile internationale” pot reusit doar in cazul in care accetul se va pune nu pe forta armata, ci pe alti factori de influenta.