India l-a executat prin spanzurare joi pe Yakub Memon, un "creier" al atentatelor din Mumbai care au facut sute de victime in 1993, au anuntat canalele TV, informeaza AFP si Agerpres.

Atentatele din Mumbai (fost Bombay n.r.), cele mai mortale comise vreodata in India, au facut 257 de morti in metropola, capitala economica a tarii.

Dupa respingerea de catre presedintele indian Pranab Mukherjee a unei cereri de amanare a executiei, Yakub Memon a fost spanzurat joi dimineata devreme in inchisoarea din Nagpur, in vestul statului Maharashtra (centru), potrivit canalelor NDTV si CNN-IBN.

Curtea Suprema a respins saptamana trecuta ultimul apel al condamnatului la moarte, deschizand calea executiei.

Yakub Memon a fost singurul dintre cei unsprezece coinculpati a carui condamnare la pedeapsa capitala a fost confirmata in ultima instanta. Ceilalti au avut pedeapsa comutata in inchisoare pe viata.

Atentatele din Mumbai comise la 12 martie 1993 au fost imputate membrilor lumii interlope musulmane a orasului, dorind sa se razbune dupa ciocnirile dintre hindusi si musulmani cu cateva luni inainte.

Bursa din Mumbai, birourile Air India si un hotel de lux au fost printre obiectivele celor zece explozii.

India impune pedeapsa cu moartea foarte rar. In noiembrie 2012, singurul supravietuitor dintre autorii atentatelor de la Mumbai din 2008 a fost spanzurat, aminteste France Presse.