Peste 150 de chinezi au fost condamnati la inchisoare pe viata in Myanmar pentru trafic de cherestea, provocand joi "ingrijorari" la Beijing, cel mai recent episod problematic al unor relatii bilaterale ce in ce mai tensionata, transmite AFP.

Cei 153 de chinezi au fost condamnati miercuri de un tribunal din Myitkina (statul nordic Kachin) la inchisoare pe viata, sinonim in Myanmar cu 20 de ani de inchisoare. Doi minori din cadrul grupului au fost condamnati, la randul lor, la 10 ani de inchisoare.

Lu Kang, un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, a criticat gravitatea acestei condamnari in masa si a cerut "ca acesti oameni sa fie trimisi inapoi in China, cat mai curand posibil", indemnand Myanmarul sa "trateze acest caz respectand legea. "

"Cred ca China va intelege" hotararea justitiei, a reactionat Ye Htut, ministrul Informatiei din Myanmar de Informatii, subliniind necesitatea "de a opri exploatarea forestiera ilegala."

Grupul chinez a fost arestat in ianuarie intr-o operatiune impotriva traficului de cherestea in statul Kachin de la la granita cu China.