Istoricii fac un apel la Palatul Buckingham sa faca publice documentele secrete din arhivele personale pentru a clarifica relatia Familiei Regale cu regimul nazist in anii 1930, relateaza The Guardian.

Fostul rege Edward al VIII-lea si Wallis Simpson, in vizita in Germania nazista in 1937Foto: Captura Arhivele Pathe

Decizia tabloidului The Sun de a publica o inregistrare in care apare Regina Elisabeta, la varsta de 7 ani, invatand salutul nazist de la unchiul sau Printul Edward, aflat in arhiva regala si, prin urmare, indisponibil pentru vizionare publica, a declansat ingrijorari ca palatul a incercat de ani de zile sa suprime publicarea unor materiale compromitatoare care ar confirma legaturile Familiei Regale cu al Treilea Reich.

Spre deosebire de Arhivele Nationale, arhivele regale, despre care se stie ca au in componenta volume mari de corespondenta intre membrii Familiei Regale si a politicienii si aristocratii nazisti, nu sunt obligate sa elibereze materiale. Acum, cand aceasta relatie a devenit subiect de dezbatere la nivel mondial, istoricii si parlamentari britanici au cerut deschiderea arhivelor, astfel incat aceasta corespondenta sa poata fi pusa in context.

"Familia regala nu isi poate suprima propria istorie pentru totdeauna", a declarat Karina Urbach de la Institutul de Cercetari Istorice din cadrul Universitatii din Londra. "Aceasta este cenzura. Cenzura nu este o valoare democratica. Trebuie sa isi confrunte trecutul. Eu vin dintr-o tara, Germania, unde cu totii trebuie sa ne confruntam trecutul."

Urbach, autoarea cartii "Go-Betweens for Hitler" ("Intermediari pentru Hitler"), o lucrare recenta despre relatia dintre Familia Regala si nazisti, a incercat timp de ani de zile sa obtina acces la documentele din arhivele regale legate de Germania nazista. Autoarea a descris arhivele, tinute in Round Tower Windsor Castle, ca "un loc frumos pentru a lucra, dar nu si daca vrei sa lucrezi pe un materiale din secolul al XX-lea... nu ti se permite accesul la nimic politic dupa 1918".

Karina Urbach povesteste ca a vazut rafturile de cutii care contin material referitor la anii 1930, insa nu este permisa cercetarea lor. Ea a sugerat ca o mare parte a materialului interbelic din arhive "nu mai exista".

"Stim ca dupa '45 a existat o operatiune mare de curatare", a spus Urbach. "Regalitatea era foarte ingrijorata de iesirea la suprafata a corespondentei, asa ca a fost distrusa."

Helen McCarthy, istoric la Universitatea Queen Mary din Londra specializat pe perioada moderna a Marii Britanie, a reiterat comentariile Karinei Urbach, scriind pe Twitter ca "daca arhivele regale ar fi fost mai accesibile si primitoare pentru cercetatori, descoperiri <>, precum cele de pe prima pagina a The Sun, ar putea fi puse intr-un context mai bun".

Istoricul Alex von Tunzelmann a sugerat si el pe Twitter ca lipsa de acces la arhivele regale pentru istorici si public "este profund nedemocratica. Avem nevoie de un acces mult mai mare. Trebuie sa fim maturi in legatura cu asta. Istoria acestei tari apartine publicului".

Parlamentarul laburist Paul Flynn, membru al influentului comitet de reforma politica si constitutionala din Parlament si un sustinator proeminent a publicarii recente a notelor confidentiale trimise de Printul Charles politicienilor, a declarat ca este necesar ca Familia Regala sa permita accesul deplin la arhivele sale, inclusiv la cele referitoare la Germania din anii 1930.

"A fost o parte foarte interesanta a istoriei noastre, cand am avut un viitor rege care flirta cu nazistii si cu Camasile Negre, si trebuie sa stim adevarul", a spus Flynn. "Avem nevoie de mai multa deschidere. Regalitatea are o mare influenta in continuare. Charles este in continuare cel mai important lobby-ist din tara."