Gruparile teroriste din Orientul Mijlociu se provoaca reciproc pentru suprematie prin propaganda si prin orchestrarea unor atacuri teroriste. Ascensiunea Statului Islamic, care ocupa teritorii vaste din Siria si Irak, ameninta si controlul Hamasului asupra Fasii Gaza, precum si pozitia Al-Qaeda in Yemen. La un an de la proclamarea califatului ISIS, gruparile teroriste din Orientul Mijlociu se confrunta cu ambitiile liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, de a impune legea Sharia peste intreaga lume musulmana.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hamas vs Statul Islamic (ISIS)

Intr-un material video al Statului Islamic, distribuit pe retelele de socializare de catre sustinatorii jihadistilor, gruparea terorista ISIS ameninta ca va transforma Fasia Gaza intr-una dintre feudele ei din Orientul Mijlociu. Insurgentii ISIS acuza Hamas ca nu este suficient de pios si nu impune cu strictete legea Sharia.

Intr-un material video de 16 minute, luptatorii Statului Islamic din regiunea Alep, Siria, au condamnat Hamas pentru reprimarea grarilor salafiste din Fasia Gaza, care ar sustine un jihad violent in detrimentul concesiilor facute de guvernul Hamas. Gruparea din Gaza a acceptat armistitiul cu Israel dupa ultimele conflicte din vara anului 2014, soldate cu peste 2200 de victime palestiniene, dintre care 1700 de civili. Salafistii sunt considerati extremisti chiar si de Hamas-ul ultra-conservator, potrivit New York Times. Insa, tocmai recesiunea din Gaza si conditiile de viata grele din regiune sunt folosite de extremistii salafisti pentru a-si motiva actiunile. In viziunea extremistilor, saracia, suferinta si lipsa de perspective pentru Gaza contrasteaza puternic cu ascensiunea Statului Islamic si preluarea controlului asupra unor teritorii insemnate din Siria si Irak.

“Cand fratele meu a plecat in Siria pentru a deveni militant ISIS, mi-a spus ca acolo se afla adevarat a lume. O lume pe care eu nu pot sa mi-o imaginez”, a declarat un tanar salafist, citat de New York Times.

Exista un conflict mocnit in Fasia Gaza intre gruparea Hamas, care detine puterea in mica enclava, si extremistii sustinatori ai ISIS, inclusiv grupari salafiste. Numai in luna mai, extremistii afiliati ISIS ar fi orchestrat in Fasia Gaza patru atentate: un atac cu bomba asupra unui punct de control Hamas, o bomba care a explodat in apropierea unor blocuri inalte din orasul Gaza, a alta bomba amplasata intr-un cos de gunoi, precum si un atac asupra unui magazin detinut de un lider Hamas.

In schimb, Hamas-ul a reprimat jihadistii din Gaza care se opun armistitiului cu Israel si reconcilierii cu factiunea palestiniana rivala Fatah, sustinuta inclusiv de SUA, potrivit Reuters. Hamas a retinut mai multi membrii ai grupurilor salafi, potrivit New York Times.

“Vom desfiinta statul evreilor, va vom distruge pe voi si pe Fatah. Toti secularistii sunt nimic pentru noi. Ei vor fi rasturnati de la putere de catre multimile noastre”, a declarat un militant ISIS in materialul video. “Legea Sharia va fi introdusa in Gaza in ciuda opozitiei voastre. Noi juram ca ceea ce se intampla acum in Levant, si in special in Yarmouk (un cartier al Damascului), se va intampla si in Gaza”, a declarat acesta, amintind de inaintarea ISIS in cartierul Yarmouk din Damasc, fondat de refugiatii palestinieni si in care a fost introdusa legea Sharia.

“Scopul jihadului nu este de a elibera un teritoriu... dar Jihadul promis de Allah inseamna sa lupti pentru implementarea Sharia”, a declarat unul dintre luptatorii din videoclipul ISIS, care a continuat sa critice Hamas pentru colaborarile cu gruparea terorista libaneza Hezbollah, care este siita, in timp ce Statul Islamic e o miscare sunnita, cunoscuta pentru represaliile indreptate impotriva musulmanilor siiti.

“Isi cresc copiii sa respecte steagul Palestinei, insa Hamas nu poate sa le asigure acestora propria libertate”

“Drumul pentru eliberarea Palestinei trece prin Irak, iar ISIS se apropie de acest obiectiv, in timp ce Hamas se indeparteaza”, a spus un alt militant al Statului Islamic, care a continuat sa condamne gruparea Hamas. Palestinienii din Hamas i-au numit pe insurgentii ISIS cu termenul de “khawarij”, folosit pentru a-i desemna pe cei care incalca legea islamica.

Potrivit New York Times, grupurile salafi nu reprezinta un pericol direct asupra controlului Fasiei Gaza de catre Hamas, insa actiunile lor, inclusiv lansarea de rachete spre Israel, ar putea sa declanseze un conflict militar intre Hamas si puterea de la Tel Aviv.

De asemenea, jihadistii ISIS din Fasia Gaza ar putea sa-si uneasca fortele cu gruparile mult mai periculoase afiliate Statului Islamic din peninsula Sinai, Egipt. Ei ar periclitata astfel usoara imbunatatire a relatiilor dintre Hamas si autoritatile de la Cairo. “Vom fi ca un ghimpe in gatul Hamasului si ca un ghimpe in gatul Israelului”, a declarat Abu al-Ayna al-Ansari, un purtator de cuvant al jihadistilor afiliati ISIS din Fasia Gaza.

Grupurile afiliate ISIS au ucis peste 35 de oameni, miercuri, in nordul peninsulei Sinai, atacand mai multe posturi de politie, potrivit Al-Jazeera.

Potrivit Reuters, Hamas este condamnata ca grupare terorista de catre SUA si UE si considerata o amenintare la adresa securitatii din regiune de catre Egipt. Liderii Hamas impartasesc ostilitatea Statului Islamic fata de Israel, dar nu si dorinta de a duce un jihad global. Hamas-ul se defineste mai degraba ca o forma de nationalism palestinian, sustine Reuters.

Declaratia video este o rara provocare publica ISIS la adresa Hamas, gruparea terorista palestiniana care guverneaza Fasia Gaza. Materialul video, precum si actiunile grupurilor selafi din Fasia Gaza, sunt o marturie a dorintei ISIS de a-si extinde puterea pana la tarmul Marii Mediterane, la granita cu Israel. La un an de la proclamarea califatului, Statul Islamic controleaza terirorii vaste din Irak si Siria, a provocat stramutarea a 3 milioane de sirieni si a unor minoritati, precum cea kurda si yazidi. Iar acum ISIS incearca sa impuna legia Sharia si in teritoriile aflate sub controlul altor grupari islamiste, precum Hamas si Al-Qaeda.

Al-Qaeda vs Statul Islamic

Potrivit ABC, la sfarsitul saptamanii trecute, purtatorul de cuvant Al-Qaeda, Adam Gadahn, avertizeaza intr-un interviu membrii Statului Islamic ca Allah va inchide “portiile paradisului” pentru musulmanii care ucid alti musulmani. Statul Islamic considera ca a ucide musulmani siiti este o datorie religiosa, aceasta pozitie fiind criticate de catre Al-Qaeda.

Interviul cu Adam Gadahn, cetatean american care s-a alaturat Al-Qaeda in 2004, a aparut intr-o publicatie a organizatiei teroriste. Interviul, care are peste 80 de pagini, ar fi avut loc in toamna anului Trecut. Intre timp, Gadahn a fost ucis intr-un atac american.

In interviu, Gadahn a declarat: “Dragii mei frati: nimeni nu poate sa nege puterea si darzenia de care da dovada Statul Islamic pe plan militar, totusi, crimele comise impotriva musulmanilor nu pot fi trecute cu vederea sau uitate [...] Opresiunea sub orice forma este gresita. In Ziua Judecatii va fi doar intuneric pentru criminali. Jihadul musulman nu este un joc video, el are consecinte reale, atat in lumea aceasta, cat si in lumea de apoi.”

“Crede cineva ca Osama Bin Laden voia sa aduca urgia asupra Irakului si Siriei, atacand si provocand stramutarea unor minoritati lipsite de putere si aparare, macelarind barbatii si inrobind femeile si copiii? Desigur ca nu. Sincer, multi dintre noi obisnuiam sa fim intelegatori in legatura cu Statul Islamic, in ciuda greselilor comise de ISIS. Consideram ca ISIS era o forta slaba si oprimata in lupta sa cu tiranii. Dar acum a devenit clar ca Statul Islamic a adoptat metodele si tacticile acelor tirani. ISIS nu mai detine acelasi loc in inimile noastre de ceva vreme”, a declarat Adam Gadahn in interviul publicat de Al-Qaeda, potrivit ABC.

Islamisti Al Qaeda inecati de ISIS

Islamisti Al Qaeda inecati de ISIS

Foto: twitter

La inceputul saptamanii, ISIS a distribuit un material video care arata executia mai multor insurgenti, unii dintre acestia fiind membrii ai factiunii siriene a Al-Qaeda. Militantii au fost inecati, aruncati in aer cu grenade sau chiar decapitati cu explozibili, sustine ABC.

Vineri, un grup afiliat ISIS a revendicat atacul de la moscheea din Kuwait City, care s-a soldat cu moartea a 27 de oameni, potrivit Hotnews.

Gadahn sustine in interviu ca Al-Qaeda a cerut eliberarea britanicului Alan Henning, lucratorul umanitar decapitat de ISIS in octombrie 2014.

“Alan Henning nu a mers in Turcia ca soldat sau spion. El a mers in Siria ca membru al unui convoi umanitar musulman, care distribuia ajutoare sirienilor aflati la nevoie. In loc sa-i multumeasca, membrii ISIS l-au rapit si l-au macelarit in fata camerei de filmat”, a sustinut membrul Al-Qaeda.

Cele doua grupari teroriste, Al-Qaeda si Statul Islamic, se acuza reciproc ca sunt infiltrate de spioni occidentali, potrivit lui Aimen Dean, citat de Reuters.

Al-Qaeda si ISIS nu se provoaca reciproc pentru suprematia in randul gruparilor islamiste doar prin propaganda si prin executarea membriilor capturati ai gruparii rivale. In Yemen, conducerea militantilor islamisti Al-Qaeda este contestata de catre Statul Islamic in mijlocul unui razboi civil care a aruncat in haos tara din peninsula Arabica.

Factiunea Al-Qaeda de pe teriroriul Yemen ramane cea mai mare grupare terorista din aceasta regiune, iar luptatorii ei, care au incercat adeseori sa doboare avioane americane, sunt considerati o amenintare majora de catre Washinghton. Insa, suprematia lor este contestata de catre militantii Statului Islamic. Numarul insurgentilor ISIS din Yemen a crescut de la 80 in 2013 la peste 300. Multi militanti Al-Qaeda au dezertat si s-au alaturat ISIS din Yemen, sustine Aimen Dean, citat de Reuters.

Islamistii extremisti au renuntat la loialitatea fata de Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaeda, dupa uciderea mai multor conducatori ai factiunii yemenite a gruparii teroriste de catre dronele americane. In schimb, un factor de atractie este faptul ca Statul Islamic finanteaza puternic campania sa din Yemen. ISIS a demarat operatiunile incepand cu luna martie, cand militantii sai au coordonat atacuri sinucigase in mai multe moschee siite, care s-au soldat cu moartea a 137 de musulmani si ranirea altora 357, potrivit Reuters.

Militanti ISIS executati de alti teroristi sirieni

Militanti ISIS executati de alti teroristi sirieni

Foto: twitter

In aceasta situatie “ISIS inlatura sustinerea existenta pentru Al-Qaeda si se prezinta drept o alternativa mai credibila”, a declarat Aimen Dean, citat de Reuters.

Yemen este in mod traditional un bastion puternic al Al-Qaeda si a celei mai active factiuni ale sale, care a fost infiintata in 2009 prin fuziunea aripiilor yemenite si saudite ale retelei teroriste fondata de Bin Laden.

Citat de Reuters, analistul Ibrahim Sharqieh Frehat a declarat ca aceasta schimbare a echilibrului fortelor intre cele doua grupari teroriste este influentata si de americani. El sustine ca SUA prefera sa rezolve conflictele din Orientul Mijlociu in aceeasi maniera, adica prin bombardamente. Americanii slabesc asfel AL-Qaeda, iar de acest lucru profita Statul Islamic, care isi intareste puterea in detrimentul rivalului si isi ingroasa randurile de militanti.

Aimen Dean sustine ca un conflict deschis pe teritoriul yemenit intre Al-Qaeda si ISIS va izbucni in maxim 3-6 luni.

O alta grupare terorista siriana, Jaysh Al-Islam, postat, marti, un material video care infatiseaza executia a 13 militanti ISIS imbracati in salopete portocalii, in care Statul Islamic isi imbraca de regula victimele, potrivit Daily Mail. In videoclip, militantii ISIS sunt ingenunchiati in timp ce un comandant al Jaysh Al-Islam anunta ca “Allah nu a creat o boala fara a crea si un remediu pentru aceasta”