UNESCO a denuntat luni, intr-o rezolutie adoptata la Bonn, 'atacurile barbare' comise de jihadistii organizatiei Statul Islamic (SI) asupra siturilor arheologice in Siria si Irak, comparandu-le cu 'crime de razboi', informeaza France Presse, citat de Agerpres.

Textul, adoptat in cea de-a 39-a sesiune, deschisa duminica, a Comitetul pentru Patrimoniu Mondial al UNESCO, condamna "atacurile barbare, violentele si crimele comise (...) asupra patrimoniului cultural al Irakului" de catre organizatia Statul Islamic, care si-a inmultit abuzurile asupra siturilor arheologice, religioase sau istorice situate in 'califatul' sau instaurat intre Irak si Siria.

"Atacurile intentionate asupra unor cladiri consacrate religiei, invatamantului, artei, stiintei sau actiunilor caritative sau asupra unor monumente istorice ar putea constitui crime de razboi", precizeaza agentia culturala a ONU in rezolutia sa.

Rezolutia exprima de asemenea 'preocuparea profunda' a UNESCO 'fata de siturile Patrimoniului Mondial' din orasul antic Palmira (centrul Siriei), cucerit la sfarsitul lunii mai de SI, care de atunci l-a distrus, existand temeri ca s-a produs un dezastru.