Guvernul din Grecia a decis ca retragerile de bani din ATM-urile bancare vor fi limitate la 60 de euro pe zi, iar bancile vor ramane inchise pana pe 7 iulie, adica dupa doua zile dupa referendumul anuntat de premierul Alexis Tsipras si aprobat de parlament. In tot acest timp, multi dintre greci au luat cu asalt supermarketurile si benzinariile, iar turistii care se pregatesc de vacanta in Grecia se intreaba cum ii poate afecta criza actuala. Vezi o lista cu sfaturi.

Atena , Grecia - AcropoleFoto: USER UPLOADED

Publicatia protothema.gr a realizat o lista cu sfaturi pentru turistii care se pregatesc sa viziteze Grecia in urmatoarea perioada:

* Turistii sunt sfatuiti sa ia la ei cat mai multi bani lichizi, avand in vedere ca retragerile din ATM-uri au fost limitate la 60 de euro pe zi pentru clientii bancilor locale (turistii straini vor putea retrage, teoretic, mai multi bani, dar e posibil ca bancomatele sa nu fie alimentate cu cash).

* Toate bancile din tara au fost inchise pana pe 7 iulie, perioada in care vor realiza doar un anumit numar de operatiuni publice.

* Anuntul negocierilor esuate cu liderii Europeni a facut ca o parte a grecilor sa ia cu asalt supermarketurile sau benzinariile, in special in zona Atenei. Turistii sa fie pregatiti de riscul unor eventuale lipsuri de marfa, desi guvernul de stanga a dat asigurari ca exista suficiente rezerve medicale.

* Mai multe mitinguri pro si contra referendumului si a guvernului Tsipras au fost programate in saptamana ce urmeaza in centrul Atenei. Turistii sunt informati ca in zona Pietei Syntagma au fost programate demonstratii. Cand, totusi, in zona nu sunt mitinguri, piata poate fi vizitata in siguranta, scrie publicatia greceasca.

* Turistii sunt sfatuiti sa-si organizeze drumurile cu feribotul dupa un program flexibil avand in vedere riscul unor intarzieri

* Restaurantele, supermarketurile, hotelurile si spa-urile accepta plata prin cardul de credit, in ciuda zvonurilor cum ca unii proprietari de unitati de cazare au acceptat doar platile cash in weekend.

* Desi Grecia este o tara sigura, turistii sunt avertizati ca numarul furturilor din buzunare sau posete poate creste avand in vedere faptul ca turistii vor purta mai multi bani lichizi asupra lor.

* Turistii sunt sfatuiti sa fie mereu la curent cu stirile avand in vedere ca situatia din Grecia se schimba de la minut, la minut.

* In timpul zilei de 5 iulie, cand va avea loc referendumul lansat de guvernul Tsipras, turistii sunt avertizati sa se astepte la intarzieri si intreruperi de program.

De cealalta parte, publicatia greceasca protothema.gr scrie ca actuala situatie de criza din Grecia naste si cateva aspecte pozitive de care pot profita turistii:

* Expertii din domeniul turismului anticipeaza ca in urmatoarea perioada turismul din tara nu va avea de suferit si nu va fi afectat avand in vedere ca grecii vad acest sector drept unul vital si au tot interesul de a nu-l perturba

* Problemele Greciei fac ca vacantele in aceasta tara sa devina din ce in ce mai ieftine

* Pe langa masurile restrictive, Guvernul a anuntat si ca transportul public in Atena si imprejurimi va fi gratuit pana pe 6 iulie.