Autoritatea Palestiniana a sesizat pentru prima oara, joi, Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga in legatura cu comiterea unor presupuse crime de razboi in timpul ofensivei israeliene in Fasia Gaza desfasurate in vara anului trecut, relateaza Euronews, citata de Mediafax.

Tir de artilerie tras de Israel inspre Fasia GazaFoto: Agerpres/Xinhua

Ministrul de Externe Riyad al-Maliki a venit personal la Haga pentru a aduce documentele care denunta actiunile israeliene in teritoriile palestiniene.

Autoritatea Palestiniana a depus la CPI doua dosare: unul vizand colonizarea israeliana in Cisiordania ocupata, iar al doilea razboiul din vara anului trecut in Fasia Gaza, care a provocat moartea a peste 2.200 de palestinieni.

Potrivit ONU, "posibile crime de razboi" ar fi fost comise atat de Israel, cat si de grupari armate palestiniene in timpul razboiului din Fasia Gaza.

Israelul respinge aceste acuzatii, acuzand miscarea Hamas ca i-a folosit pe civili drept scuturi umane.

De asemenea, autoritatile israeliene au criticat demersul palestinian, denuntand o tentativa de politizare a activitatii CPI.

"Este o tentativa de a politiza activitatea CPI. Aceste documente nu au nimic de a face cu misiunea juridica a CPI", a reactionat un reprezentant al Ministerului israelian de Externe.

Autoritatea Palestiniana a aderat oficial la CPI in aprilie.