Fondul Monetar International si Banca Mondiala si-au stopat toate proiectele de finantare cu Republica Moldova, iar Uniunea Europeana ar putea intrerupe finantarea reformei justitiei in aceasta tara din cauza neonorarii angajamentelor de catre autoritati. In aceste conditii, peste cel mult 8 saptamani, Republica Moldova va intra in incapacitate de plata, informeaza Timpul.md.

Fondul Monetar International a conditionat, cu aproximativ o luna in urma, reluarea creditarii Republicii Moldova de lichidarea celor trei banci (Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank) implicate in furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al tarii. Consiliul aliantei minoritare de guvernare de la Chisinau (PLDM-PDM) s-a intrunit intr-o sedinta si a decis insa contrariul - sa initieze procedura de nationalizare a Bancii de Economii. Premierul Chiril Gaburici a incercat sa se opuna, dar peste cateva zile si-a anuntat demisia, ceea ce a dus la suspendarea de catre FMI a negocierilor cu Republica Moldova.

  • Banca Mondiala a anuntat blocarea relatiilor cu Chisinaul

Directorul Bancii Mondiale pentru relatia cu Republica Moldova, Alex Kremer, a anuntat marti blocarea relatiilor cu Moldova. Aceasta inseamna ca Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Alex Kremer a spus ca relatia BM cu Republica Moldova va ramane inghetata "pana cand autoritatile moldovene vor intreprinde actiuni decisive" pentru solutionarea problemelor din sectorul bancar: "Noi recomandam autoritatilor ca cele trei banci aflate in prezent sub administrare speciala - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - sa fie lichidate. Orice incercare de a nationaliza si recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea si un risc ca banii contribuabililor sa fie utilizati pentru a acoperi pierderile ascunse si pierderile potentiale de viitor. Nu este exclus ca o parte din datoriile restante ale Bancii de Economii sunt catre persoane implicate in aceasta frauda. Daca acest lucru ar fi adevarat, revitalizarea Bancii de Economii le-ar permite sa extraga si mai multi bani din contul contribuabililor¬, a atentionat Alex Kremer. ¬Ar fi ilogic si iresponsabil ca Banca Mondiala sa transfere in bugetul Moldovei banii actionarilor sai prin usa din fata, in timp ce exista riscuri ca sume si mai mari de bani publici sa fie pierdute prin usa din dos, din cauza fraudelor si coruptiei din sectorul bancar", a comentat Kremer.

El a aratat si ca bugetul Republicii Moldova nu este pregatit sa beneficieze de suport bugetar din partea Bancii Mondiale: "Banca Mondiala poate oferi sprijin unei tari doar atunci cand bugetul national al tarii respective este sustenabil si reflecta deciziile in materie de politici. Guvernul de la Chisinau va trebui sa emita obligatiuni de stat pentru a proteja deponentii (bancilor in deriva ¬ n.n.) de frauda din sectorul bancar, iar bugetul tarii pentru 2015 nu include in prezent costul dobanzii aferente acestor obligatiuni", a spus Kremer.

  • Uniunea Europeana ar putea intrerupe finantarea reformei justitiei

Martea trecuta, la ultima sedinta a Guvernului de la Chisinau, la care acesta si-a prezentat oficial demisia, ministrii din partea Partidului Democrat au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Nationale de Integritate menit sa asigurare independenta CNI, prin excluderea controlului politic - una din conditiile prevazute in Acordul de finantare de catre Uniunea Europeana a reformei justitiei in Republica Moldova. Proiectele vizau modificarea modalitatii de declarare a averii de catre persoanele cu functii de raspundere si restructurarea CNI.

Seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a reactionat imediat. El a declarat ca Uniunea Europeana este dezamagita de faptul ca pachetul de legi privind reforma Comisiei Nationale de Integritate nu a intrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat de Guvern. "Sunt foarte dezamagit. Reforma Comisiei Nationale de Integritate este o prioritate fundamentala pentru Uniunea Europeana si pentru asistenta noastra. Este important ca aceasta lege sa ajunga cat mai curand in Parlament", a spus Tapiola.

Fostul ministru al Finantelor de la Chisinau, Veaceslav Negruta, a explicat ca autoritatile moldovene au la dispozitie cel mult 6 - 8 saptamani pentru a evita un colaps intern. Riscul ca Guvernul sa nu-si mai poata onora platile interne este major. Potrivit lui Negruta, autoritatile ar trebui urgent sa intocmeasca un plan anti-criza, sa relanseze invitatia la negocieri pentru FMI, sa rectifice Bugetul de stat pentru 2015 si sa amane activarea garantiei eliberate de Guvern (fata de Banca Nationala) pentru salvarea celor trei banci in deriva. "Timp este foarte putin. Sunt 6 - 8 saptamani cel mult pentru a evita, prin actiuni coordonate si energice, un colaps definitiv in ceea ce priveste platile interne. Deputatii nu trebuie sa plece in vacanta pana nu rectifica bugetul", sustine Veaceslav Negruta.