Premierul Chiril Gaburici: Republica Moldova poate intra in incapacitate de plata

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2015, 11:49 Actualitate | Internaţional

Una dintre conditiile Fondului Monetar International privind semnarea unui nou acord de imprumut pentru Republica Moldova ar fi lichidarea celor trei banci cu probleme - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, a declarat premierul moldovean Chiril Gaburici intr-o emisiune la Pro TV Chisinau, informeaza Deschide.md. "Daca nu vom semna acest acord de finantare cu FMI, tara va intra in default. Va trebui sa revizuim numarul tuturor angajatilor institutiilor bugetare", a avertizat Gaburici.

Potrivit lui Chiril Gaburici, noul acord de finantare cu FMI urmeaza sa fie discutat dupa alegerile locale din 14 iunie, cand la Chisinau va veni in vizita o delegatie a Fondului: "Un nou acord de imprumut de la FMI urmeaza sa fie discutat saptamana viitoare. Noi trebui sa indeplinim conditiile inaintate anterior de catre FMI, sa-i convingem sa semnam acest acord. Una dintre aceste conditii este si lichidarea celor trei banci. Intretinerea BEM a devenit neprofitabila pentru Guvern, generatoare de mari cheltuieli. Daca nu vom semna acest acord de finantare cu FMI, tara va intra in default. Va trebui sa revizuim numarul tuturor angajatilor institutiilor bugetare."

Chiril Gaburici a declarat si in trecut ca in cazul in care nu se va ajunge la un acord cu FMI, va fi o perioada foarte grea  pentru Republica Moldova, iar autoritatile vor fi nevoite sa recurga la diferite actiuni de genul reducerii in masa de cadre, a investitiilor din Bugetul de stat etc.

  • Anti-record: In 2015 datoria externa a Moldovei va ajunge la 100% din PIB

La mijlocul lunii mai, Fondul Monetar International a revizuit radical prognozele privind evolutia economiei Republicii Moldova in anul 2015 si estimeaza ca in  acest an PIB va scadea cu un procent, fata de cresterea de 3,5%  prognozata in raportul din octombrie 2014, noteaza Deschide.md.

FMI avertiza in ultimul raport ca declinul ar putea fi mai mare in cazul in care  Republica Moldova nu-si va reduce datoriile din sectorul privat.

Totodata, prognozele FMI arata ca in anul 2015 datoria publica a tarii se va  majora cu peste 52%, cea mai mare crestere din Europa Centrala, de Est  si Sud-Est, aceasta ajungand sa reprezinte circa 48% din Produsul Intern  Brut, comparativ cu 31,5% in anul 2014 si 23,8% in 2013.

Potrivit estimarilor FMI, in anul 2015 pentru prima data in istorie, datoria  externa totala a Moldovei va egala valoarea PIB, in timp ce in 2014  aceasta a constituit circa 78% din PIB.

Institutia a recomandat Guvernului de la Chisinau sa urgenteze masurile de  solutionare a creditelor neperformante, sa relaxeze piata muncii si sa  imbunatateasca mediul de afaceri, pentru a evita o degradare  substantiala a economiei.

FMI mai recomanda autoritatilor de la Chisinau sa se concentreze pe sprijinirea cererii  interne si finalizarea procesului de reparare a bilanturilor in sectorul privat.

Ultimul program cu FMI s-a finalizat doi ani in urma, iar autoritatile asa-si nu au reusit sa semneze un nou acord.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

1275 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri