Rusia a transmis confidential partenerilor externi lista ei cu persoane carora li se refuza intrarea in Federatia Rusa la solicitarea europenilor insisi, a declarat directorul adjunct al Departamentului de Informatii si Presa in Ministerul rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova, noteaza agentia RIA Novosti, joi in editia rusa online, citata de Agerpres.

Mass-media occidentale au publicat vinerea trecuta lista neagra a cetatenilor UE care au primit interdictie de a intra in Rusia. Acest document include numele a 89 de persoane, printre care 20 de actuali si 10 fosti membri ai Parlamentului European, sefi actuali si fosti ai serviciilor de informatii din Marea Britanie si tarile baltice, un numar de comandanti militari britanici, germani, polonezi si estoni, precum si seful adjunct al companiei de stat din Romania "Transgaz", aminteste RIA Novosti.

"Noi credem ca publicarea listei ar fi condus la o deteriorare si mai mare a relatiilor cu Uniunea Europeana. Nu am vrut sa se inceapa o discutie despre cine este pe aceste liste si de ce. Am spus ca aceasta masura este un raspuns, nu alegerea noastra. Am vrut sa o facem maxim posibil fara a aduce atingere relatiilor bilaterale. Colegii europeni au cerut in mod repetat sa avem amabilitatea de a transmite confidential aceasta lista... Dar imediat dupa ce am transmis-o, ea a ajuns in mass-media", a explicat Zaharova, joi, la radioul moscovit Vesti FM.

Ea a remarcat ca "cel mai mare cinism este ca odata ce aceste informatii s-au scurs in mass-media, au inceput sa fie cerute la nivel oficial explicatii, cum a aparut aceasta lista si de ce".

Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat din cauza situatiei din Ucraina. Anterior, SUA si UE au impus sanctiuni impotriva unui numar de cetateni rusi, care au primit interdictie sa intre in UE din cauza pozitiei lor in legatura cu Crimeea si Ucraina. Pe parcursul anului trecut, lista de sanctiuni a fost completata in mod repetat cu noi persoane fizice si juridice. In vara anului 2014, s-au adaugat si sanctiuni economice sectoriale, aminteste RIA Novosti.