O racheta ruseasca din clasa Proton-M, ce avea la bord un satelit mexican, s-a prabusit in Siberia, sambata, la scurt timp dupa lansare, informeaza Mediafax, citand agentia de presa Reuters.

Incidentul reprezinta cel mai recent esec dintr-o serie tot mai lunga de nereusite ale industriei spatiale din Rusia.

Cel de-al treilea etaj al rachetei care avea la bord satelitul de comunicatii MexSat-1 a intampinat o problema tehnica la aproximativ 500 de secunde dupa lansarea ce a avut loc de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, precizeaza presa rusa, citand surse oficiale din industria aerospatiala din aceasta tara.

Cauza exacta a accidentului, in urma caruia satelitul nu a fost plasat pe orbita, nu a fost deocamdata stabilita. Potrivit agentiei de presa RIA, un oficial din industria spatiala rusa a spus ca toate lansarile in care sunt implicate rachete purtatoare de acest tip ar trebuie sa fie suspendate.

Etajul final al rachetei Proton ar putea contine in continuare cateva tone de heptil, un carburant pentru rachete extrem de toxic, atunci cand acesta s-a prabusit in regiunea Chita din Siberia, a spus un alt oficial din Rusia.

Rachetele rusesti din clasa Proton, cunoscute in trecut si sub numele UR-500, au efectuat primele lor zboruri de testare la mijlocul anilor 1960.

Ele au fost concepute initiale ca rachete balistice intercontinentale, capabile sa transporte arme nucleare pana pe teritoriul Statelor Unite, fostul inamic al Uniunii Sovietice din epoca Razboiului Rece. Cu toate acestea, ele nu au fost folosite niciodata ca transportoare de arme nucleare.

Industria spatiala rusa, pionier al explorarii spatiale, prin lansarea primului satelit pe orbita si prin plasarea cu succes a primului astronaut pe orbita, a fost marcata de numeroase accidente in ultimii ani, care i-au stirbit serios reputatia.

Cu doar cateva ore inainte de prabusirea rachetei Proton de sambata, vehiculul de tip cargo Progress M-26M, andocat la ISS, nu a reusit sa isi porneasca motoarele, o procedura utilizata pentru corectarea orbitei avanpostului spatial, a anuntat presa rusa.

Vietile celor sase astronauti aflati la bordul ISS nu sunt in pericol, precizeaza sursele oficiale din industria spatiala rusa.

La sfarsitul lunii aprilie, Rusia a abandonat o misiune de 51 milioane de dolari, conceputa cu scopul de a aproviziona Statia Spatiala Internationala (ISS), dupa ce un vehicul de tip cargo, Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de provizii, nu a reusit sa se conecteze cu succes la ISS din cauza unor probleme tehnice.

In iulie 2013, o racheta purtatoare din clasa Proton, ce avea la bord trei sateliti de navigatie, valorand aproximativ 200 milioane de dolari, s-a prabusit la scurt timp dupa ce decolase de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.