NATO expulzeaza zeci de presupusi spioni rusi de la cartierul general al Aliantei militare occidentale, in paralel cu actualizarea contactelor militare cu Moscova, relateaza The Guardian, citat de Mediafax. Alianta Nord-Atlantica a reinfiintat "telefoanele rosii" de pe vremea Razboiului Rece atat cu Kremlinul, cat si cu Statul Major rus de la Moscova, cu scopul de a reduce riscul unei escaladari a confruntarii militare sau al unei erori de calcul, in contextul in care razboiul din Ucraina alimenteaza tensiunile dintre Est si Occident.

Insa, in paralel cu aceasta incercare de stimulare a contactelor militare cu rusii, NATO a trecut la epurarea cartierului sau general de la Bruxelles de zeci de presupusi spioni rusi.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a declarat, intr-un interviu pentru The Guardian, ca in urma intensificarii activitatii aeriene ruse, blocul occidental intercepteaza tot mai multe avioane rusesti la marile Neagra, Baltica si Nordica, iar redeschiderea contactelor directe este necesara in vederea reducerii riscurilor si evitarii neintelegerilor.

"Este important sa existe contacte intre militari intr-o situatie normala, astfel incat daca se intampla ceva anormal sa poti sa clarifici neintelegerile, sa eviti situatii care scapa de sub control", a declarat fostul premier norvegian. "Parcurgem procedurile interne pentru a ne asigura ca functioneaza 24/7. Ele functioneaza si ne asiguram ca sunt acolo daca este nevoie de ele, in cazul vreunui incident", a adaugat el.

In pofida deciziei de redeschidere a liniilor telefonice directe pentru situatii de urgenta, Alianta a redus cea mai mare parte a contactelor cu rusii la sediul sau central de la Bruxelles si este pe cale sa goleasca birourile a zeci de diplomati si ofiteri rusi.

In baza unei decizii adoptate luna trecuta, dimensiunea delegatiilor statelor care nu sunt membre NATO prezente la cartierul general de la Bruxelles a fost limitata la 30 de persoane. Rusia avea singura delegatie de peste 30 de persoane. Ea este singura tara afectata de aceasta masura, care urmeaza sa fie implementata pana la sfarsitul anului.

Diplomati si oficiali de la NATO au declarat, in privat, ca jumatate dintre delegatii rusi sunt suspectati ca luceaza pentru serviciile rusesti de informatii. Moscova afirma ca are 37 de persoane acreditate la cartierul general al NATO. Insa un diplomat dintr-un stat membru al Aliantei afirma insa ca este vorba despre 61 de persoane, iar alte surse de la Alianta apreciaza ca ar fi vorba despre mult mai multi, si anume pana la 90.

Stoltenberg a recunoscut ca nu cunoaste alt "partener" NATO, in afara de Rusia, cu o delegatie mai mare de 30 de persoane, dar a negat ca masura vizeaza Moscova.

"Plafonul este stabilit la 30 (de persoane), ceea ce este mult, si se aplica tuturor delegatiilor", a spus Stoltenberg. "Nu vizeaza vreo delegatie anume sau vreo tara. Din cate stiu, impresia mea este ca acesta este un lucru acceptat si va fi implementat in cateva luni", a continuat el, adaugand ca "cu rusii am decis sa suspendam orice cooperare practica, dar sa mentinem canalele de dialog si contact politic si militar. O delegatie de 30 (de persoane) este mai mult decat suficienta pentru a face acest lucru".

Oficiali de rang inalt au confirmat ca masura vizeaza in mod direct reducerea culegerii de informatii de catre rusi la cartierul general al NATO. Ei au adaugat ca doar patru oficiali rusi - ambasadorul la NATO Aleksandr Grusko, adjunctul, secretarul si soferul sai - au permisiunea, in prezent, sa se deplaseze neescortati la birouri.

Masurile birocratice vizand reducerea activitatilor rusilor, in paralel cu actualizarea contactelor militare in cazul unor eventuale situatii de urgenta cu Moscova, reflecta pagubele provocate relatiilor dintre blocul occidental si Rusia de campaniile presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina si au fost anuntate in contextul in care acesta s-a folosit ceremoniile de marcare a Zilei Victoriei impotriva nazimului pentru a organiza, in Piata Rosie, cea mai mare parada militara de la prabusirea comunismului.

"Onoram, desigur, sacrificiile mari ale poporului Uniunii Sovietice in lupta impotriva nazimului", a declarat Stoltenberg. "Insa asta nu este o scuza pentru comportamentul Rusiei de astazi. Incertitudinea a revenit in Europa. Rusia se foloseste de forta pentru a schimba frontiere in Europa. Ne adaptam unui nou mediu de securitate in Europa", a subliniat el.

Secretarul general al NATO a apreciat ca acordurile de la Minsk, negociate de catre Putin si cancelarul german Angela Merkel, care au impus un armistitiu in Ucraina si o foaie de parcurs catre o solutionare politica a conflictului, au fost subminate de catre rusi.

"Rusia are o responsabilitate speciala, deoarece continua sa furnizeze sustinere separatistilor (din estul Ucrainei). Rusii au furnizat separatistilor, de-a lungul unei perioade indelungate, echipament, echipament avansat, sisteme de aparare antiaeriana, artilerie, tancuri si formare si au forte inauntrul Ucrainei care-i ajuta pe separatisti", a subliniat Jens Stoltenberg.