Guvernul elen nu intentioneaza in prezent sa organizeze un referendum referitor la programul international de salvare, a declarat luni ministrul de Finante Yanis Varoufakis, dupa ce omologul sau german a sugerat ca un astfel de vot ar putea contribui la incheierea unui acord privind reformele, informez Mediafax.

"In acest moment nu avem in vedere acest lucru", a spus Varoufakis. El a subliniat insa ca un referendum este o posibila masura prin care guvernul grec sa obtina sprijinul populatiei, relateaza Reuters.

Germania a semnalat, luni, ca ideea organizarii unui referendum in Grecia pe tema aplicarii unor reforme economice dure ar fi logica, schimband tonul pe fondul impasului negocierilor cu Atena.

"Daca Guvernul Greciei crede ca trebuie sa organizeze un referendum, atunci sa organizeze un referendum", a declarat Wolfgang Schauble, ministrul german al Finantelor.

El a adaugat ca ar fi o masura care ar putea ajuta poporul grec sa decida daca este pregatit sa accepte ceea ce este necesar sau daca vrea ceva diferit.

Pana acum, liderii zonei euro se opuneau ideii premierului grec Alexis Tsipras de a organiza un referendum pe tema oportunitatii contiuarii politicilor de austeritate.

La mai putin de trei saptamani de la reuniunea de la Riga care s-a incheiat cu neintelegeri, Varoufakis a dat luni asigurari omologilor sai ca Guvernul vrea sa incheie un acord pentru deblocarea ultimelor fonduri de circa 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro.

"Facem progrese rapide. Nu sunt multumit, dar sunt ceva mai optimist", a declarat ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, care este si seful Eurogroup, dupa reuniunea ministrilor de profil din zona euro.

Dijsselbloem a aratat ca restul de 7,2 miliarde de euo la care Grecia mai are dreptul din cele 240 de miliarde de euro ar putea fi furnizat statului elen in mai multe transe, in functie de reformele adoptate de guvernul de la Atena.

Presiunile asupra celor doua parti pentru incheierea unui acord s-au intensificat, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa decida miercuri daca sa suplimenteze din nou finantarea de urgenta de care beneficiaza bancile elene.

Unii membri ai BCE vor termeni mai stricti pentru finantarea bancilor din Grecia, dar este improbabil sa se restrictioneze fondurile in aceasta saptamana, potrivit unor doi oficiali europeni.

Guvernul elen a dispus luni plata catre FMI a unei rate de 750 de milioane de euro, dar Varoufakis a subliniat ca problema lichiditatilor este extrem de urgenta.

Progresele de luni au readus Grecia la nivelul din 20 februarie, cand noul guvern condus de premierul Alexis Tsipras s-a angajat sa respecte tintele bugetare pe care le-a respins in timpul campaniei electorale.

Grecia a facut progrese in privinta reformei in domeniul TVA si managementului veniturilor, a spus comisarul pentru Economie Pierre Moscovici. Oficialul european a precizat ca pensiile si dereglementarea pietei muncii raman probleme sensibile pentru partidul Syriza.

Varoufakis a semnalat la randul sau ca zona euro si FMI ar putea fi pregatite sa accepte un compromis in privinta legislatiei muncii.