Secretarul de Stat John Kerry a declarat miercuri ca in Yemen ar creste o criza umanitara "cu fiecare zi ce trece" si ca urmeaza sa discute cu oficialii din Arabia Saudita planurile pentru a a opri bombardamentele conduse de sauditi pentru a putea livra mancare, medicamente si alte ajutoare, scrie New York Times.

"Sunt sigur de disponibilitatea lor de a implementa pauza", A declarat Kerry in cadrul unei conferinte de presa din Djibouti inainte de a planifica vizita la Riyadh, capitala Arabiei Saudite. Kerry a mai vorbit de existenta unor "indicii" referitoare la dorinta gruparii Houthi - rebelii din Yemen, tincta ofensivei militare de 6 saptamani a sauditilor - de a opri focurile.

Nu exista miercuri nicio dovada asupra iminentei incetarii focurilor, in conditiile in care 80 de oameni au fost omorati pe tot teritoriul Yemenului in unele dintre cele mai intense ostilitati ale conflictului. Violentele ce clocotesc, in nordul tarii si in portul sudic al Aden-ului, pun in lumina dificultatile de a relaxa un razboi care creste in ferocitate si care fractureaza Yemenul intr-o maniera din ce in ce mai greu de reparat.

Agentiile umanitare au inaintat cereri din ce in ce mai disperate catre ambele tabere pentru a se retrage cu scopul de a putea fi livrate combustibili si mancare. Luni, Comitetul International al Crucii Rosii si Doctori Fara Granite au redactat o declaratie comuna condamnand atacurile repetate ale coalitiei condusa de Arabia Saudita asupra aeroporturilor care "ar fi obstructionat livrarea ajutoarelor umanitare necesare."

"Restrictiile aspre asupra importului impuse de coalitie in timpul ultimelor 6 saptamani, la care se adauga penuria de combustibil, au facut traiul cetatenilor din Yemen de neconceput", scrie in declaratie.

Administratia Obama a sustinut ofensiva sauditilor impotriva gruparii Houthi, ce urmaresc restaurarea presedintelui exilat al Yemenului, Abdu Rabbu Mansour Hadi. Oficialii americani au anuntat in Aprilie faptul ca i-au presat pe omologii lor sauditi sa reduca bombardamentele datorita cresterii numarului victimelor civile.

Drept raspuns, Arabia Saudita a schimbat denumirea operatiunii militare continuand totusi atacurile aeriene, declarand ca acestea erau justificate atata timp cat Houthi continuau sa inainteze.

In timp ce discutiile au continuat cu privire la optiunile de salvare, oficialii din Yemen si medicii au raportat miercuri o crestere masiva a numarului victimelor civile. Martorii din provincia nordica a Saada au descris cum coalitia militara condusa de sauditi a "ras" zona cu atacurile aeriene miercuri de dimineata, omorand cel putin 35 de oameni, majoritatea civili, conform oficialilor Houthi si rezidentilor.