Cel putin 23 de politisti si 7 manifestanti au fost raniti in ciocniri produse duminica seara la Tel Aviv dupa o manifestatie contra violentei politiei si discriminarii la care sunt supusi israelienii de origine etiopiana, potrivit serviciilor de urgenta, anunta Agerpres. Politia a folosit grenade asurzitoare pentru a dispersa multimea si impiedica sa ocupe primaria orasului Tel Aviv. Manifestantii au aruncat in politie cu pietre, sticle si scaune.

Tunuri cu apa au fost de asemenea folosite pentru a dispersa manifestantii de pe strazile din jur, dar in zadar.

Mai multi demonstranti au fost arestati, a declarat purtatorul de cuvant al politiei Luba Samri.

Circa 10.000 de persoane potrivit presei, 3.000 potrivit politiei au venit sa manifesteze la Tel Aviv, la trei zile dupa un miting la Ierusalim, care de asemenea a degenerat in ciocniri. Trei politisti si zece manifestanti au fost raniti.

Ministrul securitatii interne, Yitzhak Aharonovitch, a explicat ca dispersarea "rasculatilor" a fost complicata pentru ca ei nu aveau niciun sef caruia sa i se adreseze.

"Nu aveam cu cine discuta", a declarat el jurnalistilor.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a promis ca "toate plangerile (impotriva politiei) urmeaza a fi studiate". "Dar nu exista loc pentru violenta", a adaugat el.

Difuzarea in presa israeliana a unei inregistrari video aratand doi politisti care bateau un soldat de origine etiopiana in uniforma militara a atras mania acestei comunitati.

Printre miile de manifestanti, sute de israelieni au venit sa-i sprijine pe compatriotii lor de origine etiopiana. Ei purtau pancarte pe care scria: "Un politist violent ar trebui sa fie in inchisoare" sau "Cerem drepturi egale".

Politia nu a reusit sa-i opreasca pe protestatari sa blocheze o autostrada, provocand un mare blocaj de trafic.

Ei s-au indreptat apoi spre primarie, unde s-au produs ciocniri.

La inceputul manifestatiei, Netanyahu a publicat un comunicat afirmand ca se va intalni luni cu Damas Pakada, soldatul de origine etiopiana batut in inregistrarea video, precum si cu alti reprezentanti ai comunitatii etiopiene.

Peste 135.000 de evrei de origine etiopiana traiesc in Israel. Ei sunt descendentii unor comunitati de evrei ramase izolate de ceilalti evrei timp de secole, pe care autoritatile religioase din Israel i-au recunoscut tardiv ca membri ai credintei evreilor.

Aceasta decizie a condus la organizarea a doua poduri aeriene, in 1984 si 1991, si emigrarea a 80.000 dintre ei in Israel, aminteste France Presse.

Din cauza unui decalaj cultural imens, ei au cunoscut o integrare dificila in societatea israeliana.