Marine Le Pen a spus ca ea nu vrea ca tatal sau sa mai vorbeasca in numele partidului Frontul National, pe care Jean-Marie l-a fondat, dar pe care ea il conduce astazi, informeaza Reuters.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Declaratia Marinei Le Pen de duminica vine in conditiile in care luni Jean-Marie ar putea fi sanctionat pentru declaratiile sale privind Al Doilea Razboi Mondial.

Jean-Marie Le Pen va fi audiat disciplinar luni de partid pentru repetarea declaratiilor sale potrivit carora camerele de gazare naziste ar fi fost doar „un detaliu” al razboiului si pentru ca a luat apararea lui Philippe Petain, cel care a condus guvernul pe timpul razboiului si a colaborat cu Germania nazista.

Intrebata cum ar putea fi pedepsit acesta, fiica sa a spus presei franceze ca liderii executivi ai partidului trebuie sa decida. Marine a l-a acuzat pe tatal sau ca este rau-intentionat in relatia cu ea si cu partidul.

„Am sentimentul ca el nu poate suporta faptul ca Frontul National va continua sa existe si fara el la conducere. Regret acest lucru.”, a spus Marine Le Pen jurnalistilor.

Vineri Jean-Marie s-a urcat in mod neprevazut pe scena unde Marine isi tinea discursul de 1 mai pentru cateva sute de sustinatori, in centrul Parisului.

„Cred ca nu ar mai trebui sa vorbeasca in numele Frontului National”, a spus Marine Le Pen.

„Cred ca ar fi putut foarte bine sa fie presedinte de onoare...putea sa se distanteze, sa faca un pas in spate. El nu vrea asta, ne provoaca. Consider ca actiunile lui recente sunt rauvoitoare atat fata de Frontul National, cat si fata de mine”, a spus lidera partidului de extrema dreapta.

Din 2011, cand a succedat tatalui ei la presedintia partidului, Marine Le Pen a cautat sa scape Frontul National de imaginea sa antisemita si sa-l pozitioneze ca o forta politica eurosceptica si anti-imigratie ce propune politici protectioniste pentru a ocroti Franta de globalizare.

Sondajele politice indica faptul ca probabil Marine Le Pen va ajunge in turul doi al prezidentialelor din 2017, dar nu va castiga. Modul cum trateaza relatia cu tatal sau este vazut ca elementul cheie in rezultatele partidului.

Tatal ei a agreat luna trecuta sa nu participe in alegerile regionale, dar a insistat ca nu va renunta la politica si ca va continua ca membru al Parlamentului European.