Primarul unei localitati din Franta a deversat, joi, mai multe remorci incacate cu noroi la intrarea pe terenul pe care se instalasera ilegal 18 romi (sase adulti si 12 copii), relateaza presa franceza, potrivit Mediafax. Primarul din Haubourdin, Bernard Delaby, a vrut ca cele cinci familii care locuiesc pe acest teren sa plece, astfel ca a deversat trei remorci cu noroi la intrarea in tabara, generand numeroase comentarii, relateaza France 3.

Tabara de romi din HaubourdinFoto: Captura Dailymotion

Primarul s-a justificat pe Facebook afirmand ca noroiul nu este poluat si a fost deversat pentru a "limita extinderea si a evita mutarea taberei".

Tabara instalata in apropierea caii ferate regrupeaza doar cateva baraci, in care locuiesc sase adulti si 12 copii. Romii erau vizati de o procedura de expulzare, masura luata de un tribunal din Lille. Ei ar fi trebuit sa paraseasca tabara cel tarziu la 9 aprilie. Dar in urma cu opt zile, ei s-au mutat pe un teren vecin, proprietatea departamentului, impiedicand astfel expulzarea, cu scopul de a castiga timp astfel incat copiii sa incheie anul scolar.

"Primarul sustine ca este teren agricol, nu suntem insa siguri de acest lucru", afirma Ghislain Dhalluin, din cadrul asociatiei pentru insertia romilor AGIR, citat de La Voix du Nord.

Potrivit Europe 1, familiile de romi sunt ingrijorate ca noroiul ar putea contine plumb, un pericol pentru cei 12 copii. "Este scandalos. Este un bebelus in varsta de un an aici. Copiii se pot imbolnavi pentru ca nu este pamant bun", s-a plans unul dintre ei.

Haubourdin: la municipalite deverse de la boue...de