Banci si intreprinderi inchise, explozie a somajului, ajutor stopat din partea Kievului: dupa un an de conflicte in estul Ucrainei, teritoriile separatiste din Donetsk si Lugansk reusesc cu greu sa se auto-finanteze si supravietuiesc in mare parte gratie ajutoarelor din Rusia, scrie AFP.

La Donetsk, fief al rebelilor pro-rusi si teatru al unor lupte intense, in special in zona aeroportului, astazi in ruine, majoritatea marilor companii, care aduceau bani si facusera din acest oras unul dintre cele mai bogate ale Ucrainei, si-au incetat activitatea.

Printre ele, uzina de metalurgie, care angaja 12.000 de oameni sau societatile grupului "Nord", care produceau electrocasnice si angajau 6.800 de oameni.

Potrivit primarului orasului, Olexandr Lukiancenko, care s-a refugiat la Kiev dupa ce rebelii au preluat puterea, aproape 350.000 de persoane lucrau inainte de razboi in intreprinderi mari si medii din Donetsk. "Jumatate dintre ei si-au pierdut astazi locul de munca si sursa de venituri", a povestit acesta.

In acelasi timp, vistieria noii 'Republici populare din Donetsk" (DNR) a pierdut o sursa importanta de venituri: impozitele, colectate anterior prin stopare la sursa asupra salariilor.

Separatistii au pus la punct un serviciu de impozite, dar pentru companii, iar acestea risca sa fie taxate de doua ori: o data pentru zona controlata de separatisti, o data pentru sediile controlate de Kiev.

"Numeroase mari intreprinderi s-au despartit de capacitatile lor de productie prin noua granita a regiunii Donetsk. (...) De aceea, sunt obligate sa accepte o dubla impunere in Ucraina si in DNR", explica Iuri Makogon, profesor de Economie la universitatea din Donetsk.

Constient de problema, autoproclamatul lider al 'DNR', Alexandr Zaharcenko, mizeaza pe carbune, care ar trebui sa devina principala sursa de venituri. Dar, pana atunci, separatistii se bazeaza pe singurul partener posibil: Rusia.

"Exportul in Donbass a fost intotdeauna impartit in trei: o treime merge in est (dintre care 80% in Rusia), o treime merge in Uniunea Europeana si o treime spre sud-estul Asiei si America de Nord. Dar astazi pentru DNR nu a mai ramas decat Rusia, deoarece nicio tara din UE, Asia sau America nu recunoaste si deci nu ii accepta productia", explica Makogon.

Or, subliniaza el, Rusia nu are nevoie de carbune, pe care il cumpara mai ieftin din extremul orient si din bazinul Kuzbass, in Siberia occidentala.

Banii vin direct de la Moscova

Inainte de conflict, soldat cu este 6.000 de morti, Donetskul cheltuia sute de milioane de grivne pentru sanatate, educatie si sectorul publica, explica primarul Olexandr Lukiancenko.

Or, "in prezent, acesti bani nu pot fi gasiti nicaieri", in special decat Kievul a incetat sa mai finanteze din noiembrie zonele separatiste iar bancile s-au inchis, continua acesta, acuzand Moscova ca finanteaza regiunile rebele.

Un "functionar" al DNR confirma aceste afirmatii: "Este limpede ca banii vin direct de la Moscova si toate fluxurile sunt controlate de administratia prezidentiala rusa", a explicat el, sub acoperirea anonimatului.

La randul sau, 'ministrul' pentru Buget al DNR Alexandr Timofeev spune ca "veniturile DNR reprezinta o informatie secreta".

Potrivit locuitorilor interogati de AFP, noile autoritati nu au platit decat o singura data pensiile, in limita sumei de 1.000 grivne (39 euro).

Mai multi medici si profesori au afirmat ca au primit in doua randuri salariile in 2014, in valoare de 117 si, respectiv, 39 de euro. Chirurgii care ingrijesc combatantii raniti sunt platiti cu sume cuprinse intre 117 si 195 de euro pe luna.

"Inainte de razboi, existau intarzieri in plata salariilor, dar nu de genul asta. Mai existau intarzieri de o luna, o luna jumatate, dar dupa primeam totul", povesteste Vladimir, un miner de 40 de ani.

"Pentru moment, mi s-a platit doar luna decembrie. Trebuie sa fac economii peste tot. Traim in mare parte cu produse facute in casa si hrana produsa de noi", mai spune acesta.