Un guvernator de regiune, miliardar si controversat, presedintele Petro Poroshenko, barbati inarmati care intra cu forta in sediile intreprinderilor publice: Ucraina, slabita de conflictul din est si de criza economica, revine la vechii demoni, amenintarea unui razboi al oligarhilor in cadrul puterii, scrie AFP.

Dupa o criza de peste un an, Ucraina revine la practici pe care le credea trecute. Temerile legate de un nou razboi al oligarhilor s-au materializat cand barbati inarmati si cagulati au patruns la finele saptamanii trecute, in Kiev, in sediile a doua companii publice, al caror control era asigurat pana atunci de apropiati ai miliardarului si guvernatorului, din martie 2014, a regiunii Dnipropetrovsk, la granita cu zona de razboi din estul Ucrainei, Igor Kolomoiski.

Dar originea acestei confruntari din sanul puterii este in 19 martie, cand Parlamentul a votat cu mari dificultati o lege care viza modificarea componentei consiliilor de administratie ale societatilor publice, pentru a reduce controlul exercitat de actionarii minoritari.

Imediat dupa aceasta, Igor Kolomoiski se deplaseaza la sediul uneia dintre societatile vizate de noua lege, UkrTransNafta, care gestioneaza reteaua de gazoducte si este detinuta 100% de stat. Scopul sau: impiedicarea, asa cum anuntasera autoritatile, a inlocuirii directorului societatii, Olexandr Lazorko.

Miliardarul, guvernatorul unei regiuni care a scapat pana acum de separatismul pro-rus, a explicat in fata presei ca se teme de un "raid" impotriva societatii, facand aluzie la o forma inca destul de raspandita in fosta URSS de preluare ilegala a controlului asupra intreprinderilor, cel mai adesea cu sprijinul functionarilor corupti sau sub amenintare fizica.

El insusi a fost acuzat in numeroase randuri ca a recurs la aceasta metoda pentru a-si construi imperiul, care se intinde astazi de la sectorul bancar la metalurgie, aviatie si presa.

Duminica, barbatii inarmati au parasit sediul UkrTransNafta in ciuda confirmarii plecarii directorului. Dar persoane inarmate si cagulate au patruns in sediul unei alte societati: UkrNafta, compania nationala de petrol, detinuta in proportie de 50% plus o actiune de stat.

Aici au fost instalate grilaje metalice si baricade. In interior, potrivit presei, se afla Igor Kolomoiski.

Presedintele Petro Poroshenko, el insusi considerat un oligarh, cu o avere evaluata la 1,3 miliarde de dolari de Forbes, in 2014, ridica tonul.

"La noi, niciun guvernator nu poate dispune de forte armate", a exclamat el, luni. A doua zi, barbatii inarmati au parasit sediul UkrNafta, potrivit serviciului de presa a societatii.

"Daca vrea razboi, va avea razboi"

Chiar daca circumstantele acestei istorii sunt inca neclare, expertii considera ca ea demonstreaza ascensiunea in putere a lui Igor Kolomoiski, a carui avere era estimata de Forbes, in 2015, la 1,3 miliarde de dolari.

Oligarhul, una dintre figurile marcante ale comunitatii evreiesti din Ucraina, si-a intarit puterea si popularitatea in regiunea sa natala Dnipropetrovsk, dar si in vestul Ucrainei, in urma opozitiei fatise aratate presedintelui rus Vladimir Putin si a sustinerii fortelor guvernamentale in conflictul cu insurgentii pro-rusi.

Multi considera ca datorita lui rebeliunea separatista nu s-a extins si mai mult.

Omul de afaceri finanteaza mai multe batalioane de voluntari si a anuntat anul trecut un premiu de 10.000 de dolari pentru fiecare rebel arestat si predat autoritatilor in regiunea sa. El a propus de asemenea ridicarea unui zid cu sarma ghimpata cu o lungime de 2.000 km la granita cu Rusia.

Conflictul cu Igor Kolomoiski intervine intr-un context de grava criza economica. Fondul Monetar International a aprobat in martie un program de ajutor de 17,5 miliarde de dolar, dar in schimbul unor reforme care vizeaza lupta impotriva coruptiei si restructurarea companiilor publice.

"Poroshenko intelege necesitatea. Dar Kolomoiski nu inca", apreciaza analistul Volodimir Fesenko.

"Este un conflict intre un oligarh si guvern a carui urmare va depinde doar de ceea ce va dori Kolomoiski. Daca va dori razboi, il va avea", concluzioneaza el.