Ministrul italian al Transporturilor si Infrastructurii, Maurizio Lupi, a anuntat joi seara ca va demisiona, un urma unui nou scandal de coruptie, potrivit AFP.

"Maine (vineri...), imi voi da demisia", a declarat ministrul, suspectat ca a obtinut favoruri pentru fiul unui apropiat al sau implicat intr-un amplu scandal de licitatii trucate, potrivit contului de Twitter al emisiunii ce va fi difuzata in aceasta seara.

Politia italiana a arestat la inceputul acesti saptamani patru persoane si investigheaza alte 51 intr-un dosar cu mai multe contracte publice, inclusiv unul privind o linie de tren de mare viteza in valoare de mai multe miliarde de euro, potrivit Reuters.

Contractele in cauza valoareaza in total 25 de miliarde de euro, a declarat Mario Parente, politist de rang inalt in cadrul sectiei de operatiuni speciale.

Unul dintre cei arestati este Ercole Incalza, fost functionar de rang inalt in departamentul de lucrari publice din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Investigatia a pornit cu cercetarea unor contracte de construire a unei parti de langa Florenta a liniei TAV de mare viteza, dar s-a descoperit o retea mult mai ampla de neregului, a declarat procurorul sef Giuseppe Creazzo. "Consideram ca sunt dovezi importante de vinovatie", a adaugat acesta.

Coruptia endemica afecteaza in continuare politica si mediul de afaceri din Italia, in ciuda faptului ca premierul Matteo Renzi a promis ca va ataca aceasta problema.

Italia ocupa locul 69 in indexul Transparency International privind perceperea coruptiei. In acest top Italia este pe ultima treapta, pe care o imparte cu Bulgaria, Grecia si Romania.

Ultimul val de arestari vine dupa ce anul trecut au izbucnit trei scandaluri majore de coruptie privind oameni de afaceri si politicieni cu functii importante implicati in digurile anti-inundatie din Venetia, Expozitia Mondiala de la Milano si contracte publice in Roma.