Centrul pentru Monitorizarea Drepturilor si Libertatii Crestinilor Ortodocsi din Europa a lansat saptamana trecuta un website, proiect sustinut de Reprezentanta Patriarhiei Moscovei la Consiliul Europei. Prin acest site, Centrul va monitoriza respectarea drepturilor credinciosilor din mai multe biserici ortodoxe in cele 47 de state membre ale Consiliului, se arata pe site-ul Departamentului pentru Relatiile Externe ale Bisericii Ortodoxe.

Cei care participa la proiect vor colecta, analiza si publica, in mod regulat, informatii privind incalcarile drepturilor si libertatilor crestinilor ortodocsi in Europa si vor realiza un raport anual.

Pe site vor fi publicate si rapoarte speciale pe probleme urgente. De exemplu, in 2014 au fost numeroase incalcari ale drepturilor credincisilor ortodocsi apartinand Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Autorii acestui site coonsidera necesar sa scoata in evidenta aceste cazuri si sa realizeze un raport special pe Ucraina pentru anul 2014, publicat pe site.

In comunicat se precizeaza ca site-ul va ajuta la clarificarea agendei pentru dialog intre Bisericii Ortodoxe si organizatiile internationale europene.

De remarcat ca intre Biserica Ortodoxa Rusa si Kremlin exista o stransa colaborare politica, iar Vladimir Putin si propaganda oficiala folosesc frecvent valorile traditionale ortodoxe pentru a combate influenta "nefasta" a Occidentului.