Banca Centrala Europeana isi inaugureaza oficial miercuri noul sediu de la Frankfurt am Main. Activitatea BCE se deruleaza insa de cateva luni in turnurile "de sticla" ce ating 165, respectiv 185 de metri. Cu toate acestea, actul festiv constituie un prilej pentru mobilizarea a peste 10.000 de protestatari, majoritatea facand parte din miscarea Blockupy, care reuneste diverse grupari de stanga. Landul Hessen a mobilizat si el fortele de ordine, care au transformat inca de marti zona din jurul noului sediu BCE intr-o "fortareata".

Noul sediu al BCEFoto: BCE

Chiar si locuitorii din zona sunt inca de marti supusi unor controale drastice, traficul este intens supravegheat, iar unele magazine risca sa ramana inchise pana la ridicarea "starii de asediu".

Blocupy este o uniune de peste 90 de organizatii, o parte dintre ele critice la adresa bancilor si a turbo-capitalismului care ar fi generat criza financiara din 2008. Intre acestea se afla Partidul Stangii, cateva sindicate, gruparile Antifa, Attac, asociatii de tineret si studentesti, grupari feministe si antirasiste, asociatia comunista "umsGanze", Forumul Celor fara Ocupatie, Reteua de Cooperare pentru Pace, etc.

In federatia Blocupy se include si gruparea Occupy Frankfurt, miscare constituita in 2011, dua modelul miscarii new-yorkeze "Occupy Wall Street". Protestatarii acesteia campau in plin Manhattan si protestau impotriva puterii bancilor. La Frankfurt, protestele au avut loc timp de noua luni in fata vechiului sediu al BCE din cartierul bancar, pana cand in august 2012, autoritatile locale au facut "curatenie definitiva", corturile fiind demontate si protestatarii imprastiati.

Blockupy a devenit intre timp o retea europeana la care participa asociatii si persoane de cele mai diferite orientari, insa impartasind telul ca impreuna "sa construiasca de jos democratie si solidaritate". Ea se pozitioneaza impotriva politicii de austeritate si de criza impusa de politicieni cu ajutorul "institutiilor": Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE).

Blockupy reproseaza BCE ca in cadrul "troicii" (cuvant abandonat intre timp la nivel de political correctness european) impune o politica de austeritate care saraceste populatia din tarile aflate in criza, cum e Grecia, in timp ce cu banii din credite sunt salvate prioritar banci si institute financiare autohtone si europene aflate in criza. "Creditele acordate Greciei ating nivelul de 68% din PIB si sunt cele mai mari din Zona Euro", a spus presedintele BCE, Mario Draghi, argumentand fortarea reformelor din Grecia.

Adevarul este ca BCE nici nu ar putea imprumuta si sustine state si cetateni in mod direct, conform statutului sau de functionare. Fiindu-i interzisa finantarea de state, ca si redirectionarea discretionara a banilor proveniti de la contribuabili din alte state europene, banca de devize a Europei pune la dispozitie capital bancilor, pentru ca acestea, la randul lor, sa poata credita firmele si pe cetateni.

Daca numarul protestatarilor asteptati miercuri se ridica la cel putin zece mii, numarul invitatilor la inaugurare, in birourile din spatele geamurilor fumurii este doar de 19, dupa cum relateaza Spiegel online. Restul personalului si-ar desfasura in acest timp activitatea obisnuita la locul de munca, ca intr-o zi normala de lucru. Publicatia mai mentioneaza ca noul sediu al BCE din Frankfurt, "capitala europeana a Banului", cum mai este denumit orasul german de pe Main, ar fi costat 1,3 miliarde de euro.