Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice afirma intr-un raport ca doua instalatii siriene pentru fabricarea armelor chimice au fost distruse si se asteapta ca toate cele 12 unitati sa fie distruse vara aceasta, relateaza Associated Press, citat de Mediafax. Ahmet Uzumcu, directorul Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, a precizat in raportul sau lunar catre Consiliul de Securitate al ONU ca se asteapta ca alte cinci unitati subterane sa fie distruse pana pe 30 iunie.

Uzumcu preconizeaza de asemenea ca sapte hangare in care se fabricau materiale chimice vor fi distruse la scurt timp dupa acestea.

Distrugerea materialelor chimice si a instalatiilor care le produc este o parte esentiala a eliminarii programului de armament chimic al Siriei, care a fost ordonata de Consiliul de securitate in septembrie 2013.

Uzumcu a mai afirmat ca un sistem special de monitorizare de la distanta, folosit de agentia nucleara a ONU, va fi instalat in cele cinci unitati subterane, pentru a se asigura ca nu sunt folosite din nou.

Regimul sirian a acceptat sa isi distruga arsenalul chimic in urma unui atac cu gaz sarin la periferia Damascului, din august 2013, denuntat de o mare parte a comunitatii internationale, care a acuzat guvernul Bashar Al-Assad.