Lupta impotriva organizatiei Statului Islamic (SI) nu reprezinta o prioritate pentru Turcia si acest lucru favorizeaza tranzitul pe teritoriul sau al combatantilor straini care se indreapta spre Siria, a afirmat joi seful serviciilor americane de informatii, James Clapper, citat de AFP.

Turcia "are alte prioritati si alte interese" decat sa isi intensifice participarea sa la lupta impotriva gruparii SI, a declarat James Clapper in cursul unei audieri in fata Comisiei senatoriale pentru fortele armate, citeaza Agerpres.

Sondajele de opinie din Turcia arata ca SI nu este vazut ca o "amenintare primordiala", iar preocuparile sunt mai repede legate de economie sau de separatismul kurd, a explicat el.

"Consecinta pentru toate acestea este un mediu permisiv", in special pe plan legislativ, pentru tranzitul combatantilor straini spre Siria a adaugat Clapper.

"Aproape 60% dintre luptatorii straini ajung in Siria prin Turcia", a tinut el sa precizeze.

Cu toate acestea, James Clapper si-a exprimat parerea ca "salbaticia brutala" a combatantilor organizatiei SI, cu decapitarile de ostatici si arderea de viu a unui pilot iordanian, au avut un "efect de galvanizare" asupra opiniei publice in intregul Orient Mijlociu.

"Cred ca exista mai multa dorinta de cooperare" cu Statele Unite contra SI in regiune, mai ales in ce priveste schimbul de informatii, a mai spus el.