Noul presedinte al Italiei, Sergio Mattarella, a depus marti juramantul in fata Parlamentului pentru un mandat de 7 ani, dupa alegerea sa in aceasta functie, sambata, de catre parlamentari si reprezentanti regionali, anunta Agerpres. Mattarella si-a inceput mandatul aducandu-i un omagiu predecesorului sau, Giorgio Napolitano (89 de ani), care a demisionat la 14 ianuarie.

Fost parlamentar timp de 25 de ani, de cinci ori ministru si, inainte de alegerea in noua functie, judecator la Curtea Constitutionala, Sergio Mattarella a fost sustinut de premierul Matteo Renzi, fiind ales abia in al patrulea tur de scrutin desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, in primele trei tururi nefiind intrunit cvorumul necesar.

In varsta de 73 de ani, Mattarella devine astfel cel de-al 12-lea presedinte al Italiei de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit Constitutiei italiene, presedintele are un rol mai degraba simbolic, dar el se poate dovedi important in perioade de instabilitate politica, putand dizolva parlamentul, convoca alegeri si desemna prim-ministrul.

Originar din Sicilia, Sergio Mattarella are reputatia unui fost ministru rezervat, dar ferm, a carui cariera politica a inceput dupa ce fratele sau Piersanti a fost impuscat mortal de Cosa Nostra, mafia siciliana.