Barack Obama se amesteca in divergentele Greciei cu UE in problema datoriilor acestei tari fata de finantatorii internationali si o face extrem de dur. „Tari care se afla in recesiune profunda nu pot fi stoarse la nesfarsit”, a spus presedintele american adaugand ca o economie „in cadere libera” nu se poate recupera decat printr-o strategie de crestere.

Barack Obama la CNNFoto: Captura YouTube

Obama a admis ca reformele structurale sunt necesare in Grecia, dar din cauza scaderii dramatice a nivelului de trai ar fi greu de aplicat. Seful de la Casa Alba a subliniat ca isi doreste ca Atena sa ramana in zona Euro, dar pentru asta e nevoie de compromisuri de ambele parti.

Din 2010, Grecia a primit de la troica de creditori - UE, Banca Centrala Europeana si FMI - credite in cuantum de 240 de miliarde de euro. In 2012, datoria tarii a fost redusa cu 100 de miliarde prin conversia creantelor detinute de creditorii privati ai tarii, cele de la institutii internationale au ramas insa la acelasi nivel. Noul guvern condus de Alexis Tsipras a anuntat ca vrea sa mai obtina o taiere a datoriilor, iar ministrul de finante elen ca vrea sa intrerupra colaborarea cu misiunea de monitorizare a troicii internationale.