Zece preoti si doi laici sunt anchetati in Spania pentru implicarea lor intr-un dosar de pedofilie de care Papa s-a declarat ingrijorat dupa ce a fost alertat de o victima, scrie AFP, care noteaza ca este cel mai grav scandal de aceasta natura care afecteaza biserica catolica spaniola.

Imagina, rara, a marcat Spania: intins cu fata la pamantul rece al catedralei din Grenada (sud), alaturi alti opt preoti, arhiepiscopul orasului Francisco Javier Martinez a cerut iertare in 23 noiembrie "pentru toate greselile" comise in acest scandal, izbucnit in urma scrisori trimise de D, 24 de ani, papei Francisc. Aici erau denuntate abuzurile sexuale carora le cazuse victima, "pentru a evita ca ele sa fie comise si asupra altor persoane", dupa cum a spus avocatul sau.

Papa insusi le-a povestit ziaristilor, in 25 noiembrie, "durerea sa imensa" cand a aflat de aceste fapte.

In 14 octombrie 2014, la aproape zece ani dupa inceputul calvarului sau de trei ani, fostul copil de cor inca foarte atasat Bisericii a depus o plangere la Parchetul din Grenada.

Aici expunea abuzurile la care a fost supus de un grup de preoti din dioceza intre 2004, cand avea 14 ani, si 2007.

Victima, un tanar care a implinit 25 de ani in ianuarie, a fost violat in mai multe randuri de catre preotul paroh, cu participarea sau complicitatea altor persoane puse sub acuzare. Acestia se intalneau intr-o vila cu piscina din Grenada.

In ordonanta de urmarire penala se arata ca preotul parohiei pe care o frecventa de la opt ani manipula credinta tanarului, promitandu-i un frumos viitor de preot si culpabilizandu-l atunci cand ii refuza avansurile.

Cele 12 persoane puse sub acuzare sunt anchetate pentru participare directa la abuz sau complicitate sau pentru ca nu au facut nimic pentru a il impiedica.

De atunci, o alta persoana, in varsta de 44 de ani in prezent, a evocat o tentativa de agresiune sexuala din 1991, ceea ce starneste temeri legate de o retea care exista de mult timp si care ar putea avea multe victime la activ.

"Daca se ia in calcul numarul persoanelor puse sub acuzare si sistemul de abuzuri, formau un fel de secta in cadrul Bisericii", spune Jose Manuel Vidal, director al site-ului Religion digital, care a dezvaluit scandalul.

"Nu este vorba de un pradator care actioneaza de o maniera izolata, este un grup organizat, cu mijloace financiare, cu putere", a adaugat el.

De la alegerea sa, in martie 2013, papa Francisc a pledat pentru toleranta zero fata de pedofilie, un flagel care ar putea avea zeci de mii de victime si care a discreditat puternic Biserica catolica.