In Armenia, sute de oameni inclusiv demnitari si personalitati publice au participat la inmormantarea unei familii de sase oameni care ar fi fost ucisi de un militar rus, iar politia a impiedicat un grup de protestatari sa arda drapelul Rusiei in fata ambasadei ruse de la Erevan, potrivit Europa Libera. Crima soldatului rus a revoltat poporul armean si reprezinta un veritabil test al relatiilor cu Rusia, scrie si The Guardian.

Funeraliile la care a participat intre altii spicherul Galust Sahakian a avut loc la locul incidentului, in orasul Gyumri care gazduieste o baza ruseasca.

La protestul de la Erevan, politia a retinut astazi doi oameni, inclusiv un regizor cunoscut, Tigran Khzmalian.

Cazul pe scurt

In noaptea de marti, 13 ianuarie, la granita Armeniei cu Turcia a fost retinut soldatul rus Valery Permiakov, principalul suspect al crimei care a rapit viata unei intregi familii de armeni (sase persoane) din orasul Gyumri. Potrivit politiei, in timpul interogatoriului, Permiakov si-a recunoscut vinovatia. Motivul crimei salbatice este inca necunoscut, potrivit paginaderusia.ro.

Victime ale atacului de la 12 ianuarie sunt un cuplu local, fiul si nora celor doi, o nepoata de doi ani si o fiica nemaritata. Nepotul in varsta de sase luni a fost injunghiat, dar a supravietuit. Autoritatile armene spun ca soldatul rus Valeri Permiakov ar fi recunoscut ca a comis crima dupa ce ar fi dezertat de la cea mai mare baza militara a Rusiei in Caucazul de Sud.

Ancheta in acest caz este desfasurata atat de autoritatile armene cat si de cele din Rusia. De la Ministerul Apararii al Federatiei Ruse in Gyumri a fost trimisa o comisie condusa de adjunctul ministrului Arkady Bahini. Moscova promite ca asasinul va primi "pedeapsa cea mai severa". Dupa arestarea sa, Permiakov a fost adus la baza militara rusa din Gyumri.

Atat rusii, cat si partea armeana au deschis dosare penale acuzandu-l de omucidere si dezertare, la care poate fi adaugata pe lista si incearcarea de trecere frauduloasa a granitei, potrivit Lenta.ru.

Intre timp, presa armeana a cerut retragerea bazei militare ruse.

Pe 13 ianuarie, la ambasada rusa din Erevan a avut loc un miting la care s-a cerut investigarea inclusiv a comandantilor bazei. Ministrul armean Apararii din Armeni, Seyran Ohanyan, la randul sau, a cerut sa nu se politizeze incidentul insa, a precizat ca vina este nu numai a unei singure persoane.