Siria s-a plans la ONU de faptul ca mai multe personalitati politice, intre care fostul ministru francez Bernard Kouchner, ar fi "intrat ilegal" pe teritoriul sau si le-a cerut tarilor de origine ale acestora sa contribuie la incetarea acestei "incalcari flagrante", potrivit Mediafax.

Intr-o scrisoare din data de 24 decembrie, ambasadorul sirian la ONU Bachar Jaafari il mentioneaza si pe influentul senator american John McCain. Acesta din urma a trecut in mai 2013 din Turcia in Siria pentru a se intalni timp de cateva ore cu sefi rebeli sirieni.

Kouchner, fost ministru de Externe, a vizitat in noiembrie zone kurde din nordul Siriei, "fara ca Guvernul sirian sa stie", se arata in scrisoare.

Damascul considera ca guvernele tarilor de origine ale acestor persoane sunt "responsabile" de "incalcarea suveranitatii sale".

Scrisoarea, distribuita celor 15 state membre ale Consiliului, solicita ca secretarul general ONU Ban Ki-moon si Consiliul sa "exercite presiuni asupra acestor guverne pentru a lua imediat masurile necesare impotriva cetatenilor lor care au intrat ilegal in teritoriul sirian".

Ambasadorul sirian mai mentioneaza vizite efectuate in decembrie 2014 de Peter Galbraith, fost ambasador american in Croatia, si in septembrie 2013 de Walid al-Tabtaba'i, fost membru al Parlamentului kuwaitian.