Presedintele belarus Aleksandr Lukashenko l-a numit pe Andrei Kobiakov, seful cancelariei sale prezidentiale, in functia de prim-ministru, dupa ce l-a demis pe premierul anterior, dar si pe guvernatorul bancii centrale si alti cativa ministri, a anuntat sambata biroul de presa al presedintiei, potrivit Reuters.

Banca centrala din Belarus a impus saptamana trecuta un comision de 30% la cumpararea de valuta straina de catre companii si cetateni, din cauza crizei monetare din Rusia, principalul partener comercial al Belarusului.

UPDATE: AFP relateaza la randul sau ca presedintele belarus Aleksandr Lukashenko l-a destituit pe premierul Mihail Miasnikovici, in contextul crizei economice provocate de prabusirea rublei rusesti, citeaza Mediafax.

Miasnikovici, care a preluat functia in decembrie 2010, a fost inlocuit cu seful de cabinet al presedintelui, Andrei Kobiakov, a anuntat presedintia.

Lukashenko "a examinat problema cadrelor (Guvernului) si l-a numit pe Andrei Kobiakov premier", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul presedintiei.

De asemenea, Lukashenko i-a destituit pe seful Bancii centrale si pe alti oficiali de rang inalt, printre care si ministrul Economiei si Industriei, potrivit aceleiasi surse.

In pofida faptului ca rubla belarusa nu este legata, in mod oficial, de rubla rusa, care s-a depreciat spectaculos in ultima perioada, Belarusul intretine relatii economice puternice cu Rusia si ramane foarte sensibil la orice miscare ce afecteaza economia rusa, afectata dur de sanctiuni occidentale si ieftinirea petrolului.

Prabusirea rublei, in decembrie, a provocat o adevarata panica in Belarus. Locuitorii tarii au inceput sa cumpere masiv dolari, pentru a-si asigura oarecare stabilitate financiara.

In fata acestei miscari, Banca centrala belarusa a impus o taxa "temporara" de 30% tuturor achizitiilor de devize straine.

Lukashenko a recunoscut, pe de alta parte, ca economia belarusa a primit o lovitura dura din cauza problemelor economice ale Rusiei, vecinul sau care absoarbe 40% din exporturile belaruse.

Rusia este lovita in plin de prabusirea cursului petrolului, care constituie, alaturi de gazele naturale, surse majore ale veniturilor bugetare. Fenomenul a accentuat totodata slabirea rublei, deja afectata de sanctiunile economice impuse din cauza crizei ucrainene.