Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat sambata Occidentul ca incearca sa provoace o ''schimbare de regim'' in Rusia prin sanctiunile adoptate in legatura cu conflictul din Ucraina, relateaza AFP si Reuters. ''Occidentul a aratat fara ambiguitate ca nu cauta sa forteze Rusia sa isi schimbe politica, ci ca vrea sa obtina o schimbare de regim'', a declarat Lavrov in cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Politica Externa si de Securitate la Moscova, potrivit Agerpres.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

El a spus ca atunci cand sanctiunile internationale au fost folosite impotriva altor tari precum Iran si Coreea de Nord, ele nu au fost concepute pentru a afecta economia nationala.

"Acum, figuri publice din tari occidentale afirma ca este nevoie de a impune sanctiuni care vor distruge economia si vor cauza proteste publice", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Afirmatiile sale vin dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca Moscova trebuie sa previna o 'revolutie colorata' in Rusia, facand referire la protestele care au dus la inlaturarea unor lideri in alte foste republici sovietice.

Sanctiunile occidentale au limitat accesul la capital strain pentru unele dintre cele mai mari companii si banci din Rusia, au afectat industria apararii si pe cea energetica si au impus o inghetare a activelor si interdictii de calatorie pentru unii dintre aliatii lui Putin.

Masurile au agravat criza economica din Rusia, care a avut de suferit deja din cauza scaderii pretului global la titei, si au contribuit la o devalorizare cu 30% a rublei in raport cu dolarul de la inceputul anului.