Aproape 50 de adolescenti au fost ucisi luni intr-un atentat comis intr-un liceu de un kamikaze deghizat in licean, in nord-estul Nigeriei, unul dintre cele mai sangeroase masacre atribuite grupului islamist Boko Haram, care afirma ca lupta impotriva educatiei occidentale, scrie AFP.

Explozia s-a produs intr-un liceu de baieti din Potiskum, capitala economica a statului Yobe, unul dintre cele trie state plasate sub legea martiala de un an si jumatate in incercarea de a face fata insurectiei sangeroase a grupului islamist, soldata cu peste 10.000 de morti in cinci ani.

Acest masacru a fost publicat a doua zi dupa publicarea unei noi inregistrari video cu seful Boko Haram, Abubakar Shekau, in care acesta isi reafirma vointa de a crea un "califat" in zonele de nord-est din Nigeria cucerite de insurgenti. In aceasta inregistrare el exclude orice perspectiva de armistitiu cu guvernul.

Un profesor al liceului a explicat ca "elevii se adunasera pentru careul de dimineata cand ceva a explodat intre ei, cu un zgomot enorm, la ora 07.50" (06,50 GMT).

Explozia a fost "provocata de un kamikaze" care s-a strecurat printre liceeni dupa ce s-a imbracat cu o uniforma scolara, a spus un purtator de cuvant al politiei nigeriene.

"Sunt 47 de morti si 79 de raniti" printre elevi, a adaugat acesta, mentionand ca Boko Haram este principalul suspect.

Predicand un islam radical, Boko Haram, care inseamna "Educatia occidentala este un pacat", a efectuat numeroase atacuri impotriva scolilor care sunt acuzate ca promoveaza o educatie influentata de valorile occidentale.