Avionul american de vanatoare F-35 a efectuat luni prima sa aterizare pe un portavion, o etapa decisiva a acestui proiect, care a cunoscut multe intarzieri si al carui buget nu a incetat sa se majoreze, scrie AFP.

In timpul acestui test, care s-a derulat in largul orasului californian San Diego, un F-35, denumit si Joint Strike Fighter, a aterizat fara probleme pe puntea USS Nimitz, a explicat Marina americana, intr-un comunicat.

Avionul exista in trei variante: un model "standard", un altul conceput pentru aterizari pe distante mici si decolare verticala si un al treilea, F-35C, destinat portavioanelor.

"Un eveniment memorabil s-a produs astazi in dezvoltarea F-35C", a afirmat capitanul de fregata Tony Wilson, pilotul de incercare.

Aceasta aterizare face parte din cadrul testelor pe mare, etapa cruciala inainte ca F-35 sa isi faca debutul in flota aeronavala, pana in 2018.

F-35, produs de Lockheed-Martin, este capabil sa scape de supravegherea radarelor si are drept scop mentinerea suprematiei aeriene a Statelor Unite, dar intarzierile repetate si bugetul in crestere continua i-au afectat serios reputatia.

Bugetul sau a explodat pentru a atinge 390 miliarde dolari pentru 2.443 avioane.