Munca pentru o perioada lunga de timp cu un orar decalat, mai ales pe timp de noapte, accelereaza imbatranirea cognitiva, potrivit unui studiu franco-britanic a publicat marti. In timp ce munca de noapte si munca in schimburi sunt deja suspectate ca au un rol important in diferite probleme de sanatate, cum ar fi ulcerul, bolile cardiovasculare si unele tipuri de cancer, cercetatorii au inceput sa studieze impactul acesteia asupra abilitatilor cognitive .

Timp de zece ani, ei au urmarit 3.000 de angajati in sudul Frantei, cu varste intre 32 si 62 de ani, lucrand in toate domeniile de productie. Jumatate dintre ei au lucrat in schimburi, timp de cel putin 50 de zile in cursul anului.

Abilitatile lor cognitive (de memorie, atentie, viteza de reactie) au fost masurate de trei ori (1996, 2001 si 2006) in timpul unor teste neuropsihologice.

Studiul publicat in revista medicala Occupational and Environmental Medicine a aratat ca cei care au avut un loc de munca in schimburi timp de zece ani sau mai mult, au avut un declin cognitiv - proces natural de imbatranire a unei persoane - mult mai rapid decat ceilalti.