Rezultatele oficiale partiale ale alegerilor legislative desfasurate duminica in Ucraina confirma victoria categorica (70% din voturi) indicata de exit-poll-uri. Dupa numararea a 10% din buletinele de vot, partidele pro-occidentale - blocul presedintelui Petro Poroshenko si alte patru partide, intre care si nationalistii - au obtinut impreuna in jur de 70% din voturi, potrivit AFP. Blocul Porosenko a obtinut 21,9% din sufragii, iar Frontul Popular al premierului Arseni Iatseniuk 21,6%. Scrutinul, la care participarea a fost modesta - 53% din alegatori - este marcat si de un eveniment istoric: este posibil ca Partidul Comunist al fostului presedinte pro-rus Viktor Ianukovici sa nu intre in Parlament. Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibila" a tarii lor de Europa, a declarat duminica seara presedintele Petro Porosenko.

AFP comenteaza ca votul de duminica a fost unul crucial pentru fosta republica sovietica, ce traverseaza cea mai grava criza de la proclamarea independentei in anul 1991.

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibila" a tarii lor de Europa, a declarat duminica seara presedintele Petro Porosenko. "Majoritatea alegatorilor s-au pronuntat in favoarea fortelor politice care sustin planul de pace (...) si cauta mijloace politice pentru a solutiona conflictul", a adaugat Porosenko. "Sustinatorii unei solutii militare sunt in minoritate."

Porosenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (care a obtinut mai putin de 3%), fiind pe cale sa nu mai obtina vreun mandat de deputat in Parlament, pentru prima oara din 1993 incoace.

"Tribunalul popular (...) a condamnat la moarte Partidul Comunist", a declarat Petro Porosenko. "Ucrainenii au aplicat o lovitura decisiva coloanei a cincea comuniste", a continuat el.

"Astept constituirea cat mai rapida a unei noi coalitii" parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a atentionat presedintele ucrainean.

Potrivit analistilor, premierul Arseni Iateniuk, al carui partid - Frontul Popular - s-a clasat pe locul al doilea, isi va pastra functia.